Osječko-baranjska

SAJAMSKI VIKEND U OSIJEKU

Od petka 23. Osječki jesenski sajam – najavljeno 200 izlagača

Pred nama je sajamski vikend u Osijeku. Od petka do nedjelje na sajamskom prostoru Pampas održat će se 23. izdanje Osječkog jesenskog sajma. Prva je to velika sajamska priredba u Osijeku još od početka koronakrize u Hrvatskoj, a organizatori najavljuju dolazak 200 izlagača. Naglasak je na poljoprivredi i prehrani, a u sklopu sajma bit će održani i Dani meda Hrvatske te izložbe ženskog i braniteljskog poduzetništva.

Od petka 23. Osječki jesenski sajam – najavljeno 200 izlagača   FOTO:Republika.eu
Piše: Josip Dubrović / Republika.eu

Osječki jesenski sajam zadržava svoj kontinuitet, unatoč izvanrednim okolnostima, poručuju organizatori sajma. O važnosti ove sajamske priredbe, kažu, govore brojke. To je već 23 izdanje Jesenskog sajma, a unatoč teškim okolnostima, svoj dolazak najavilo je 200 izlagača.

"Svi mi znamo što se nama sada dešavalo, kakva kriza je bila, i stvarna i psihološka uz ovaj COVID, ali nam je jednu stvar pokazala vrlo jasno, da izlagači i posjetitelji žele osobni kontakt. To je najbitnija stvar, koja je potvrda vrijednosti Osječkog sajma, koji potiče gospodarstvo i koji služi kao platforma za poticanje gospodarstva", kaže direktor Osječkog sajma Alen Vukašinović.

Sve kreće u petak u 10 sati, a svečano otvorenje je u 11. Sajam se održava pod pokroviteljstvom ministarstava poljoprivrede, gospodarstva i regionalnog razvoja, Hrvatske gospodarske komore, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka.

"Sajmovi su svugdje u svijetu jedan od elemenata gospodarskog razvoja i zato mislim da je najbitnija poruka u ovme trenutku ispred grada kao osnivača i vlasnika Osječkog sajma da će se jesenski sajam ipak održati", kaže pročelnik UO za gospodarstvo Grada Osijeka Tomislav Krolo.

"Osim formalne podrške, Osječko-baranjska županija i financijski potpomaže organizaciju 7. izložbe ženskog poduzetništva i 4. izložbe braniteljskog poduzetništva, tako da smo kroz prijašnje vrijeme pozvali sve one žene poduzetnice, koje žele besplatno izlagati na Osječkom sajmu i na taj način ponuditi svoje proizvode kupcima, unaprijediti svoje poslovanje i na neki način se predstaviti", rekla je pročelnica UO za gospodarstvo OBŽ Ivana Katavić - Milardović.

Pčelarski dio sajamske priredbe obilježit će svakodnevne degustacije i promocije meda, a u subotu je i proglašenje rezultata nacionalnog ocjenjivanja, kojeg provodi Hrvatska gospodarska komora – županijska komora Osijek. Komora je i organizator grupnog nastupa gospodarstvenika na sajmu. Ove godine sufinancira izlaganje 30-tak tvrtki.

"Ono što treba istaknuti, dakle u tom kontekstu i s obzirom na okolnost, pa sad već i činjenicu, s obzirom da je kraj godine, da je nedvojbeno da će osječko-baranjsko gospodarstvo u 2020. zabilježiti dvoznamenkasti pad ukupnog prihoda. Svaki događaj, pa i manifestacija su bitne u povratku dakle na ono što smo imali unatrag dvije godine kada je OBŽ gospodarstvo stabilno funkcioniralo iznad 28 milijardi kuna", rekao je predsjednik HGK – županijske komore Osijek Zoran Kovačević.

Sajam će biti otvoren od 10 do 19 sati, uz besplatan ulaz i parkiranje. U zatvorenom dijelu sajmskog prostora obvezno je nošenje zaštitinih maski.