Osječko-baranjska

KORDINACIJA GRADONAČELNIKA I NAČELNIKA

Nagodinu borba protiv komaraca u Osječko-baranjskoj županiji vlastitim zrakoplovima?

Više ih nema, no i dalje su glavna tema. Na Koordinaciji gradonačelnika i načelnika u Osječko-baranjskoj županiji raspravljalo se o komarcima. Nakon što je situacija i ove godine bila napeta, u Županiji su ponovno najavili osnivanje Javne ustanove koja bi se zajedničkim sredstvima općina, gradova i županije uspješnije borila s komarcima, i to vlastitim zrakoplovima.

Aviotretiranje   FOTO:Republika.eu
Piše: Branimir Suhić / Republika.eu

Grizli su prošle, grizli su i ove, a grist će i nagodinu, samo je pitanje koliko. Ubodi komaraca živcirali su ljetos Osječane, ali i sve druge Slavonce i Baranjce.

"Komarci su došli nešto kasnije, imali smo dvije velike generacije komaraca, a to su većinom bile poplavni komarci, koji su došli s poplavnih područja Dunava i Drave. ZZJZ izdao je 96 preporuka za tretmane komaraca, od tih 96 preporuka za 25 preporuka nismo dobili nikakav odgovor", kaže Hrvoje Bekina, voditelj Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju ZZJZ OBŽ.

Nakon kaotične situacije iz 2019., i Vladine intervencije, u Županiji su najavili osnivanje zajedničke Javne ustanove koja bi se bavila borbom protiv komaraca, no neki načelnici odbili su sudjelovati u tome. Danas je ta ponuda ponovno na stolu, prigovora ovoga puta nije bilo, kaže župan Anušić, a želja je od zajedničkog novca prvo kupiti flotu od dva ili tri zrakoplova.

"Bez aviona mi ne možemo tretirat ozbiljno županiju, jer je ogromno područje, ruralno, nepristupačno. Tretiratnje koje ste do sad vidjeli, tj koje se vrše sa zemlje su psihološkog efekta, nemaju nikakav konkretan efekat, to je pokazano i dokazano", kaže župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Sadašnji zrakoplovi koji se iznajmljuju za aviotretiranje su stari, a predstavljaju i sigurnosni problem, kaže župan, te stoga niti ne mogu letjeti iznad naseljenog područja. Noviji zrakoplovi koji mogu za tu namjenu služiti, za iznajmljivanje u Hrvatskoj ne postoje, pa je kupovina jedina opcija, smatra župan.

"Zato sam ponudio ponovno svim načelnicima i gradonačelnicima ruku, zajedništva, da zajedno to napravimo i da krenemo u ozb borbu protiv komaraca. U idućih mjesec dana će dobiti prijedlog kako na koji način to oformiti, ko se bude htio priključiti idemo u to", kaže Anušić.

Ako pak ponovno bude otpora, krvava borba s komarcima ponavljat će se iz godine u godinu, zaključuje Anušić.