Književnost

NOVA KNJIGA PROF. SREĆKA JELINIĆA

Prikaz afere ''Index'' na osječkom Pravnom fakultetu

Autor (Srećko Jelinić, točnije bi bilo reći urednik knjige, jer ista ima više dijelova - VI) u knjizi narativno, dokumentarno, analitički, kritički i znanstveno progovara o jednom sudskom slučaju u svjetlu njegovog okončanja u Prvostupanjskom postupku donošenjem presude. Slučaj je poznat osječkoj javnosti, posebno sveučilišnoj javnosti i u pravničkim krugovima, jer je predmetom prikaza takozvane Indeks afera na Pravnom fakultetu u Osijeku iz 2012/2013.godine. Prvostupanjska presuda Županijskog suda u Zagrebu donesena je u prosincu 2019.g.

''Profesija kao sudbina''

Autor ne progovara u ime i u zaštitu ostalih optuženika i profesora o čemu oni sami odlučuju kao ni o ostalim tzv. Indeks slučajevima u Hrvatskoj.

Od 2012.g. u HR se više ne bilježi niti jedna tzv. Indeks afera???!!!

Narativnim putem autor nas na 50 stranica uvodi u „slučaj“ davanjem odgovora na iznimno zanimljiva pitanja nakon čega slijedi tekst prvostupanjske sudske odluke, te integralni tekstovi branitelja, odvjetnika iz Osijeka i ovlaštenog podnositelja žalbe (žalitelji su inače sinovi okrivljenika i autora – Jelinić Jurica i Jelinić Zvonimir) i konačno tekst žalbe samog autora s prilozima nekih najvažnijih dokumenata. Na kraju je dodan vrijedan znanstveni tekst doc.dr. Zvonimira Jelinića na engleskom jeziku o vladavini prava, sudskim postupcima u Hrvatskoj, njihovom trajanju i kvaliteti sudskih odluka u svjetlu izvješća iz EU. Završno i zanimljivo se u kontekstu rečenoga citira i danas vrlo aktualan dio govora poznate osobe sa svjetske političke scene. Čitatelj će lako saznati o komu je riječ iz teksta ovog rada.

Cjelokupni tekst i uvodni dio autora i žalba autora i završni znanstveni tekst na engleskom jeziku obogaćen je brojnim bilješkama (fusnotama) što je neuobičajeno u sudskoj praksi, ali što zasigurno doprinosi potkrijepi izrečenih misli i stavova. Ovo posebno jer autor otvara i neka temeljna pitanja našeg pravnog sustava i jer progovara polemički. Autor se očito nije mogao osloboditi svog znanstvenog pristupa u pisanju tekstova kao dugogodišnji profesor na Pravnom fakultetu u Osijeku iako je bio i dokazani praktičar.

Zbog „tretiranja“ jednog od najvažnijih pitanja iz naše pravosudne prakse (borba protiv korupcije), zajedno s prikazom presude, žalbi, originalnih priloga, ali s gledišta pravnih praktičara i teoretičara, ova knjiga, očekuje se, privući će posebnu pozornost studenata prava i to ne samo zato što je riječ o njihovim profesorima. Osim toga, „pojava“ knjige u sadašnjem trenutku suvremenih i učestalih kritika na račun našeg pravosuđa, tužiteljstva – DORH-a, , pa i porezne uprave na račun (ne) vršenja kontrole razmjera nečije imovine i prihoda, dobiva na aktualnosti , jer je analitička i kritička, argumentirana. Na kraju prvog dijela „Riječ unaprijed“ autor slikovito citira riječi ex predsjednika Brazila Lula Da Silve, koji je također kazneno odgovarao – kriv sam zbog neutvrđenih činjenica, jer je laž otišla predaleko, ali i pozivajući se i na glasovitu izreku Vlade Gotovca, poznatog hrvatskog intelektualca, pjesnika i političara (sudili su mu na istom Županijskom sudu u Zagrebu 1981. godine) - Nedužan čovjek se brani ponavljanjem istine. Jedino to može učiniti u svoju obranu. Autor u knjizi, koju je uredio, koncepcijski osmislio, a značajnim dijelom i napisao (dio I – riječ unaprijed na 49 stranica + tekst žalbe koju je sam pisao – dio V, 83 str) progovara ne samo kao okrivljenik, po njegovom sudu i dokazima nedužan, već i kao pravnik i kao dokazani znanstvenik.