Vukovarsko-srijemska

SIMBOL HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

Svečano otvoren obnovljeni Vukovarski vodotoranj

Svečano je otvoren obnovljeni Vukovarski toranj. Sve ste mogli pratiti u izravnom prijenosu na Televiziji Slavonije i Baranje i portalu Republika.eu. U posebnom i vrlo dirljivom glazbeno-scenskom programu nazvanom „Vukovarski toranj - simbol hrvatskog zajedništva” prepoznatljivi simbol grada heroja i njegovog otpora, počeo je jedan novi život.

Piše: Marin Ćurić / Republika.eu

Otvorio je svoja vrata, stube, vidikovac na vrhu i brojne druge sadržaje. Program otvorenja Vukovarskog tornja započeo je intoniranjem hrvatske himne u izvođenju klape „Sveti Juraj” Hrvatske ratne mornarice i podizanjem hrvatskog stijega. Tijekom opsade grada, tada 23-godišnji, Ivica Ivanika s Mitnice prvi je stavio te je uvijek iznova, pod granatama, na vodotoranj dizao hrvatsku zastavu, a kasnije je s njim išao i Hrvoje Džalto. Krešimir, sin Hrvoja Džalte podigao je danas stijeg koji mu je predala majka Ivice Ivanike.

Objekt Vodotornja sadrži memorijalne stube, memorijalnu sobu i vidikovac te će se u njemu u istome trenutku moći nalaziti najviše 70 osoba. U prizemlju pored Vodotornja nalazi se amfiteatar sa 100 sjedećih mjesta, dječje igralište i ugostiteljski objekt, a uređen je i prostor oko vodotornja. No, najatraktivniji dio tornja svakako je vidikovac na vrhu. Toranj je kako je projektno i zamišljeno, izvana konzerviran, a njegova unutrašnjost uređena u funkciji života i budućnosti. Cjelokupna obnova koštala je oko 46 milijuna kuna. Taj iznos osiguralo je gotovo 7.000 Hrvata diljem svijeta i sa svih kontinenata, građani Hrvatske i mnoge tvrtke koji su se svi zajedno uključili u akciju „Vukovarski Vodotoranj - simbol hrvatskog zajedništva”.

Izgradnja tornja počela je 1964. i trajala 4 godine. Vukovarskim vodotornjem upravljat će istoimena gradska tvrtka koja će imati 27 zaposlenih. Nakon današnjeg otvorenja trebao bi značajno pridonijeti gospodarskoj i turističkoj ponudi grada, a imat će i snažnu simboličku ulogu. U glazbenom dijelu programa, nastupili su Tomislav Bralić, Najbolji hrvatski tamburaši, Ivana i Marija Husar, Žak Houdek i brojni drugi.