Gost komentator

PROF. NEDELJKO BOSANAC

Politička bulumenta je ustrojila vladajući mediokritetski sustav koji njima odgovara

"Politička bulumenta je ustrojila vladajući mediokritetski sustav koji njima odgovara. U pravilu, politička se elita definira kao 'pravilo svih pravila'. Svaka druga misao, znanje ili politička aktivnost, bilo da se radi o pojedincu ili nekakvoj političkoj stranci, odmah biva ugušena lavinom stupidnih, pokvarenih, licemjernih i politički ultimiranih aktivnosti", kaže među ostalim prof. Nedeljko Bosanac.

Prof. Nedeljko Bosanac   FOTO:STV
Piše: Prof. Nedeljko Bosanac

In memoriam, Josip Kregar: "U Hrvatskoj je poštenje smetnja, a znanje grijeh'’.

Da! Upravo tako doživljavam politički i svaki drugi život i rad u društvu i državi. Politička bulumenta je ustrojila vladajući mediokritetski sustav koji njima odgovara. U pravilu, politička se elita definira kao 'pravilo svih pravila'. Svaka druga misao, znanje ili politička aktivnost, bilo da se radi o pojedincu ili nekakvoj političkoj stranci, odmah biva ugušena lavinom stupidnih, pokvarenih, licemjernih i politički ultimiranih aktivnosti. Ta politička aktivnost je sve prisutna u redovima nositelja političkog i društvenog života i rada u državi punih 30. godina. Razvidno je da je  mediokritetska vlastodržačka, i svaka druga društvena aktivnosti,  pozorno klijentelistički uspostavljena u svim strukturama političkog, društvenog, kulturnog, pa čak, i gospodarstvenog života i rada u zemlji. Zašto sve to ističem?

Gledajte, prije desetak dana u razgovoru s kolegom S. Jelinićem prisjetili smo se načina funkcioniranja i rada grada Osijeka. U našem smo razgovoru obuhvatili razdoblje od 1945. godine do danas. Uz cijeli niz kritičkih osvrta na politički jednopartijski sustav koji smo, u hrvatskom nacionalnom interesu,  napustili 1990. godine dotaknuli smo se sadašnjeg stanja proizvodnji u gradu Osijeku. U jednom trenutku smo se, u gorljivom i iskričavom sadržaju razgovora, prisjetili mnogih uglednih Osječana, teških političkih razdoblja za pojedine poznate građane koje je tadašnja vlast 70-tih podvrgnula premetačinama po stanovima, praćenju i drugo, osječkih tvrtki koje su Osijek nekada činili gradom s većim ekonomijskim rastom u tadašnjoj državi. Zaključili smo da 95 posto tih poduzeća više nema? Jednostavno, prisjetili smo se svih tih poduzeća u kojima je radilo preko 60 tisuća radništva i administracije. Sva ta poduzeća danas ne rade. Sadašnji vlastodršci u gradu Osijeka posve su izgubili iz vida značenje i značaj svih tih proizvodnji za urbani, gospodarstveni i demografski rast i razvoj grada Osijeka. Današnja gradska vlast platila je Studiju 80 tisuća kuna pod naslovom "Od industrijskog do intelektualnog grada" koju nisu niti pročitali, a ne da su pokrenuli grad do više razine IT - industrije. 

Od 1990. DO 2020. godine nisu samo nestale proizvodnje. Nestali su instalirani proizvodni kapaciteti, radništvo, administracija i kapital. Da! I kapital!? Kapital u smislu nestanka proizvodnji roba i usluga što je na tržištu moglo ostvarivati profit i egzistenciju za preko 60 tisuća zaposlenih i njihovih obitelji ali i za gradski i županijski proračun koga bi punili i omogućavali rast i razvoj grada, županije i regije u najširem smislu. Otuđiti i urušiti, za samo 30 godina, takvu vrijednost instaliranih proizvodnih i uslužnih kapaciteta, s kojima je raspolagao grad Osijek, nezabilježena je neodgovornost nositelja političkog, društvenog i sveučilišnog života i rada u gradu Osijeku. Sama pomisao na svu tu političku bulumentu, u Osijeku, u našoj je  raspravi stvorila zabrinutost za dalji rast i razvoj grada Osijeka.

Sama pomisao da u gradu Osijeku više ne postoje poduzeća : Agroslavonija, Analit, Autoreparatura, Autoslavonija, Color, Dijamant, Drava tvornica šibica/ Drava Vizual, Drava trgovačko poduzeće,Elektrometal, Elektroosijek, Frigis, Finomehanika, Glascommerce, Gradska tiskara, IMK Slavonija IPK Osijek (Mljekara, Pivovara...), Keramos, Komisionar, Kovinar, Koteks, Kožara, Lanara, LIO, Litokarton, Mara, MIO Standard, Mobilia Ivo Marinković, Niveta, Obnova, Obuća, OLT, Opeka, Oranica, Osijek export-import, Osječanka, OTP, Panonija, Poljoopskrba, Poljotehnika, Privredna avijacija, Prosvjeta, Radnik, Rekord, Remontservis,  Ribarstvo, Sanitacija, Sirovina, Slavonijatekstil, Slavonka, Slavonska banka, Sloboda, Svilana, Štampa, Tehnika beton, Teina, Tekos, Ukras, Unija papir, Uzor, Velepapir, Voće Promet, Zanatpromet, Željezar i etc., otvara mnoštvo političkih i drugih pitanja iz strukture javnog rada.

Vjerujem da smo u razgovoru propustili nabrojati još neke velike firme. Neka nam bude oprošteno, a čitatelj neka slobodno nadopuni popis.

Usprkos svemu tome, Osječani kao da gledaju u nebo i zamišljaju da će vjera i vjerovanje u "bolje sutra" doći samo po sebi i u kratkom vremenu čekanja. Ne! Trideset godina su Osječani i znanost na Sveučilištu J. J. Strossmayera u Osijeku nijemo motrili urušavanje Osijeka i gotovo su u pravilu zatvarali oči, usprkos njegova kontinuira nazadovanja. Kao da se čekalo nekakvu neočekivanu silu,  "deus ex machina", koja rješava  nerješivu stvar. Ne, zadnji je čas, u osječkom slučaju. Trebalo bi pribjeći poznatoj,  u takvim zatečenim besperspektivnim uvjetima u državi, društvu, gradu i etc., demokratskoj praksi. Na Osječanima je da konačno shvate kako se Osijek sve više utapa u klijentelističku praksu gradske vlasti bez presedana u povijesti. Danas je pred gradskim vlastima nova ugroza nastala zbog virusa Corona 19. Da! Sve su okolnosti moguće. Čak i potpuno zatvaranje funkcioniranja grada. Ali, novo zatvaranje, zbog Covid 19, u osječkom slučaju ne može se priuštiti. Mislite li da bi Osijek mogao "preživjeti" takvo zatvaranje? Gradovi koji imaju jaku industriju to mogu. Ti gradovi u prosjeku imaju godišnju zaradu od oko 40-ak tisuća eura per capita. Dok Osijek ima negdje do 7 tisuća eura. Osijek je na samom dnu europskih gradova. Bio je to nekada srednje razvijeni grad - mjereno sa srednjoeuropskim gradovima. Danas je on na dnu, mjereno s velikim hrvatskim gradovima.  Nikako ne bih bio u "koži" sadašnje vlastodržačke bulumente bez vizije u gradu Osijeku jer kad ste na samom dnu i kad prestanete raditi i prihodovati i ono malo što zaradite onda ste de facto u razdoblju bezperspektivnosti i daljeg urušavanja.

Na ovom mjestu dižem svoj glas uz vrisak: stvari se ne će same po sebi promijeniti. Hoće li ?! Osijeku će svakim danom, godinom i desetljećem biti sve gore.

Trebalo bi razmisliti: Jesmo li i dalje spremni motriti dezorijentirani način funkcioniranja gradske bulumente na čelu s gradonačelnikom, dogradonačelnicima, savjetničkim dvojcem i koalicijskim partnerima u Gradskom vijeću? Njihov politički rad bez vizije, neznanje i sve drugo odrazilo se na besperspektivni   urbani, gospodarstveni i demografski rast i razvoj grada Osijeka?

Prof. Nedeljko Bosanac
Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu