Osječko-baranjska

POVJESNA JEZGRA VELIKO JE GRADILIŠTE

Napreduju radovi na infrastrukturi osječke Tvrđe, do proljeća na red dolazi i središnji trg

Osječka povijesna jezgra Tvrđa ovih je dana u mnogim svojim dijelovima veliko gradilište. Zahtjevni radovi na uređenju infrastrukture duboko ispod stoljetnih putova i zgrada u istočnom dijelu Tvrđe napreduju sukladno predviđenom, a zatim na red dolazi i ostatak barokne utvrde. Ukupna vrijednost svih radova je 127 milijuna kuna, a trebali bi biti dovršeni do kraja 2022. godine.

Napreduju radovi na infrastrukturi osječke Tvrđe, do proljeća na red dolazi i središnji trg   FOTO:Republika.eu
Piše: Dino Perković / Republika.eu

Duboko ispod osječke barokne jezgre infratruktura je koja je desetljećima, pa čak i stoljećima održavala ovaj dio grada. Većini je već odavno istekao rok trajanja, a zahvaljujući europskim fondovima na red je došla i njihova rekonstrukcija. Radovi u okviru projekta razvoj i unaprijeđenje osječke Tvrđe započeli su u srpnju te obuhvaćaju cjelokupnu rekonstrukciju infrastrukture barokne jezgre. Tehnički je ovo zahtjevan projekt tijekom čijeg trajanja Tvrđa mora nastaviti normalno funkcionirati.

"Projekt je vrlo složen jer se radi o zemljanim radovima na relativno velikim dubinama. Radni zadatak je da sačuvamo postojeću kanalizacijsku mrežu, odnosno da osiguramo njenu funkcionalnost tijekom izvođenja radova, i to po meni predstavlja u principu najveći izazov i najteži dio tog projekta", kaže nam glavni nadzorni inženjer projekta Darko Ojvan.

Dodao je i kako će nakon ovog projekta u kojem sudjeluju stručnjaci s brojnih područja, te nekoliko tvrtki, Tvrđa u svakom smislu izgledati potpuno drugačije. Potražili smo i odgovor na pitanje koje vjerojatno građane Osijeka najviše zanima - kada će početi radovi u samom središtu Tvrđe, odnosno na Trgu Svetog Trojstva.

"Očekujemo da ćemo dionicu jedan koja graniči s Franjevačkom ulicom, odnosno sa srednjim ulazom u Tvrđu,  dovršiti nekako do trećeg mjeseca , nakon toga krećemo na dionicu dva koja uključuje i sami trg osječke Tvrđe i očekujemo da ćemo nekako kroz onda taj naredni period od proljeća pa do kasne jeseni završiti dionicu dva", kaže nam voditeljica projekta Sanja Scitovski.

Prema projektu planirani dovršetak svih radova je u travnju 2023. godine. No, u gradu Osijeku očekuju kako će to biti i ranije, odnosno već do kraja 2022. godine.