Osječko-baranjska

SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

Usvojen rebalans županijskog proračuna, nova pomoć gospodarstvenicima

Sjednica osječko-baranjske županije sada već pod uobičajenim epidemiološkim mjerama i izmještena na osječki FAZOS. Obilježili su se rebalans županijskog proračuna, nova odobrena pomoć gospodarstvnicima u Osječko-baranjskog županiji u koronakrizi i neizostavna pitanja i prijedlozi vijećnika.

Usvojen rebalans županijskog proračuna, nova pomoć gospodarstvenicima   FOTO:Republika.eu
Piše: Marin Ćuroć / Republika.eu

Na aktualnom satu dominirala su pitanja vezana uz korona virus i njegove posljedice na županijsko gospodarstvo kao i druge aspekte života. SDP-ovog Sašu Lamzu zanimalo je zašto su plaće djelatnicima Županijske opće bolnice Našice isplaćene u dva dijela.

"Podmirena su sva dugovanja i za plaće i za sva druga davanja djelatnicima i vanjskim suradnicima. 8.5 milijuna kuna je ministarstvo doznačilo za troškove, odnosno dug prema veledrogerijama i u ovom trenutku nemamo nikakvih problema niti sa funkcioniranjem Opće bolnice u Našicama, kao ni funkcioniranja sustava kao takvog", kaže osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Lamzu su zanimale i pojedinosti oko novih imenovanja na čelu Ljekarni Srce i županijskog Zavoda za javno zdravstvo, na što mu je odgovoreno kako je riječ o redovitim imenovanjima po završetku mandata dosadašnjih ravnatelja. Župan Anušić  pojasnio je i novu odluku usmjerenu gospodarstvu.

"Mi smo i danas na skupštini donijeli još jednu odluku o pomoći gospodarstvenicima, poduzetnicima, u iznosu od 5 milijuna kuna. Pokušavamo pratiti sve probleme koje imaju, i pokušavamo pomoći tim ljudima", rekao je Anušić.

Najveća i najduža točka sjednice bio je rebalans ovogodišnjeg proračuna. Financijska situacija županije stabilna je iako su prihodi od poreza na dohodak nešto manji. Prvotnih milijardu i 564 milijuna kuna proračuna rebalansom je smanjeno za 54,1 milijun kuna. Tako je županija povećala porez za dohodak za oko 5 milijuna i 800 tisuća kuna. Prvim rebalansom pokušalo se što vjernije planirali, no to nije bilo moguće, kaže pročelnica, jer je bilo puno nepoznanica, poput toga koliko dugo će trajati Vladine mjere pomoći.

"Sada smo jednostavno došli i vidjeli kakvo je ostvarenje i porez na dohodak smo povećali za nekih 5 milijuna, 800 tisuća kuna. Još je povećanje na prihodnoj strani bilo zato što je sklopljen ugovor za vađenje pijeska iz rijeke Drave i tu smo dobili dodatnih 3 i pol milijuna kuna, pa je i na toj stavci povećano. Smanjili smo zaduženje za Prvu gimnaziju jer taj projekt radimo u suradnji s Gradom Osijekom jer nema uvjeta da se on nastavi sad u ovom trenutku. Sredstva su bila planirana kako na prihodnoj strani od zaduženja tako i na rashodnoj strani, to smo smanjili", rekla je pročelnica UO za financije OBŽ Snježana Raguž.

COVID-19 onemogućava provođenje županijskih projekata zacrtanom dinamikom, no nadamo se kako je ovo posljednji ograničeni lockdown i da dolazi razdoblje procijepljenosti stanovništva i time vraćanja u normalan život i aktivnosti – kažu u županijskoj Upravi.