Osječko-baranjska

GRADSKO VIJEĆE GRADA OSIJEKA

Osječki proračun smanjen za gotovo 50 milijuna kuna - Lorinc Meszaros počasni građanin

Rebalans je doživio i osječki gradski proračun. Na sjednici Gradskoga vijeća usvojene su treće ovogodišnje izmjene proračuna, koji je s početnih 812 milijuna kuna pao na konačnih 766 milijuna kuna.

Sjednica Gradskog vijeća   FOTO:Republika.eu
Piše: Josip Dubrović / Republika.eu

Gotovo 50 milijuna kuna bit će u konačnici manji osječki gradski proračun u ovoj godini u odnosu na prvotni plan i projekcije osječke gradske uprave s konca prošle godine. S obzirom na koronakrizu, koju, kažu, nitko nije mogao predvidjeti, to je relativno prihvatljivo smanjenje.

"Manje, više, u odnosu na prethodne godine imat ćemo najmanje smanjenje od prvotnog proračuna, i većina od toga se odnosi, gotovo 37 milijuna kuna, na kreditna zaduženja koja u ovom trenutku nismo povukli, a odnose se na kapitalne investicije. Razlog tome, što prati dinamiku ostvarenja samih investicija, tako da će se ta sredstva prebaciti u iduću godinu, a 10 milijuna kuna odnosi se isto na smanjenje pomoći, koje su također vezane uz realizaciju samih projekata", kaže zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota.

Rebalans proračuna prihvaćen je s 19 ruku za i 15 protiv. Usvojene su i projekcije proračuna za sljedeću godinu u visini 826 milijuna kuna. U oporbenom HDZ-u, koji je glasovao protiv, tvrde kako gradska uprava čini iste pogreške iz godine u godinu s napuhavanjem proračuna, koji se na kraju smanjuje. I ovogodišnje smanjenje, kažu, predstavlja kontinuitet nerealizacije projekata u gradu.

"Mi smatramo praktično da za ubrzani razvoj i poboljšanje života građana Osijeka moramo naći alternativne izvore financiranja, jer praktično osim kreditnih zaduženja, prije svega tu mislimo na sredstva EU. Ona su zapravo garancija ubrzanog razvoja i na neki način povećanja gospodarske aktivnosti. Iz godine u godinu se proračun ne ispunjava, ove godine je ta rupa nešto manja obzirom da su ti projekti dugogodišnji, koji su trebali bit gotovi prije godinu dana, sada u realizaciji, praktično mi imamo neizvršenje proračuna po toj osnovi i to je ono na što mi stalno i konstantno upozoravamo", kaže predsjednik kluba HDZ-a u Gradskom vijeću Osijeka Željko Kovačević.

Inače, Gradsko je vijeće na današnjoj sjednici prihvatilo prijedlog da se za počasnog građanina Osijeka, u povodu Dana grada 2. prosinca, proglasi  mađarski gospodarstvenik Lorinc Meszaros, donedavni većinski vlasnik NK Osijeka, čija ulaganja u klub i izgradnju novoga stadiona dosežu nekoliko desetaka milijuna eura.

Prihvaćeni su i prijedlozi za ostala ovogodišnja javna priznanja. Među nagrađenima je i akademkinja Vlasta Piližota, kojoj će biti uručena Zlatna plaketa Grb grada Osijeka za životno djelo, a plakete će biti uručene i Areti Ćurković, Srećku Tomasu, Antunu Blaževiću i Mireli Skoko Čelić. Po prvi puta od Domovinskoga rata neće biti svečane sjednice Gradskoga vijeća za Dan grada, a priznanja ovogodišnjim dobitnicima bit će uručena na prigodnoj svečanosti u Kulturnom centru.