Republika TV

OSIJEK PROSLAVIO DAN GRADA

Želje Osječana – bolji standard, završetak korone i NK Osijek s naslovom prvaka

Dan je grada Osijeka. Slavi se u znak sjećanja na 2. prosinca 1786. godine kada su tri dijela grada – Tvrđa, Gornji i Donji grad – postali jedna cjelina. Ove godine izostalo je uobičajeno službeno obilježavanje Dana grada. Nije čak održana ni svečana sjednica Gradskoga vijeća, a javna priznanja zaslužnim pojedincima dodjeljena su gotovo u tajnosti, bez prisustva medija, premda je samo nekoliko dana ranije održana redovita sjednica Gradskoga vijeća i najavljena nova već za ponedjeljak.

Piše: Josip Dubrović / Republika.eu

U sivom i maglovitom ozračju dočekao je grad slavljenik svoje rođendansko jutro. U središtu Donjeg grada po ničemu se jutros nije moglo zaključiti da je slavljenički dan. Na tržnici tek nekoliko promrzlih prodavača i pokoja grupica ljudi, od kojih čak neki nisu ni znali da je Dan grada.

Iako vole svoj grad, Osječani razloga za slavlje, kažu, nemaju baš previše.

Uređeniji grad, više ljudi na ulicama, bolji životni standard, radna mjesta, veće plaće i mirovine, samo su neke od želja Osječana. Svome gradu žele da što prije vrati nekadašnji prosperitet.

Inače, iz ureda gradonačelnika izvijestili su, kako su uoči Dana grada Osijeka, skromno i svečano u Kulturnom centru dodijeljena ovogodišnja javna priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama. Počasnim građaninom Grada Osijeka proglašen je Lőrinc Mészáros, za jedinstven doprinos napretku sporta i razvoju grada Osijeka. Zlatnu plaketu „Grb Grada Osijeka“ za životno djelo dobila je akademkinja Vlasta Piližota, a plakete su uručene i Areti Ćurković, Srećku Tomasu, Antunu Blaževiću i Mireli Skoko Čelić. Pečat Grada Osijeka primili su Krešimir Čandrlić, Zdravko Nalio, Zehra Delić , Davor Brmež, Ivo Joe Opačak, Udruga Paroščići te Športska udruga slijepih Svjetlost.