Politika

SKANDALOZNO

Pročitajte kako je Branimir Glavaš otkrio prešućenu aferu: ''Ovo je potvrda simbioze Vrhovnog suda i Državnog odvjetništva''

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa nedavno je predsjednicima svih županijskih i općinskih sudova te Visokih prekršajnih sudova uputio neobičan dopis u kojem ih obavještava da se pripreme na to da će tužitelji suce uskoro prijavljivati za nerad.

Branimir Glavaš   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: Republika.eu / Dnevno.hr

Sessa je predsjednike svih sudova zadužio da po hitnom postupku reagiraju na svaku prijavu te pozovu suca na očitovanje i provjere radi čega ne radi.

Sessa se radi toga prvotno obratio i glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek zamolivši je da naloži svim nižim državnim odvjetnicima da predsjednike sudova obavijeste o svakom predmetu iz kaznene grane sudovanja, neovisno o tome u kojoj je fazi postupak u kojima šest mjeseci ili dulje nije bilo nikakvih aktivnosti koje bi vodile ka okončanju postupka.

Glavna državna odvjetnica Hrvoj Šipek objeručke je prihvatila Sessinu inicijativu i od sredine prošlog mjeseca državni odvjetnici obavještavaju predsjednike sudova o slučajevima zastoja na pojedinim predmetima.

Bivši saborski zastupnik i predsjednik HDSSB-a Branimir Glavaš ovakvo postupanje naziva skandaloznim. 

"Ovo je potvrda simbioze Vrhovnog suda i Državnog odvjetništva, po Ustavu su Vrhovni sud, ali i svi sudovi općenito neovisni kao pravosudna tijela, a isto to vrijedi i za Državno odvjetništvo. Neprimjereno je da Sessa kao predsjednik Vrhovnog suda šalje dopise i naputke glavnoj državnoj odvjetnici i dogovara se kako će utjecati na sudove vezano uz njihov rad", žestoko komentira Glavaš.

Podsjeća da Sessa kao predsjednik Vrhovnog suda kontrolira rad nižih sudova, koji kontroliraju rad svojih sudaca u okviru sudova njihova rada.

"Ovim skandaloznim dopisom Sessa pokazuje da je u direktnoj komunikaciji s DORH-om, time je dovedena u pitanje neovisnost pravosuđa, skandalozno je da o tome nitko ne želi govoriti. On i glavna državna odvjetnica su u sprezi, a mi govorimo o dva neovisna pravosudna tijela u kompletnom pravosudnom sustavu", upozorava Glavaš koji smatra kako je i sporni dopis isplivao u javnost iz pravosudnih sudova, lako moguće od onih sudaca koji ne razmišljaju poput Sesse 

"Ovo je prvorazredni skandal, a ja sam šokiran i našom oporbom koja u tome ne vidi ništa problematično", tvrdi Glavaš te kaže da je DORH jedna od ravnopravnih strana u postupku koji se vodi na sudovima. Stoga drži da se iza dopisa kojega nam je dostavio krije daleko kompleksnija priča.

"Ovime se priznaje da oni sjede i u četiri oka dogovaraju i usklađuju postupke. Usmjeravaju ih u pravcu koji odgovara DORH-u i pravosuđu koje je pod utjecajem politike. Da smo normalna država, predsjednik bi istog trena zatražio smjenu predsjednika Vrhovnog suda, istoga bi ga časa smijenio, jer je ovime potvrdio da Vrhovni sud nije neovisan već da rade zajedno sa Državnim odvjetništvom", zaključuje Branimir Glavaš.

Izvor: Dnevno.hr