Osječko-baranjska

NAJTEŽI, ALI I NAJHEROJSKIJI DAN

Obilježen Dan obrane grada Osijeka – sjećanje na Rosinjaču, Antunovac i nemetinsku bitku

Osijek se prisjeća najtežeg, ali i najherojskijeg dana iz Domovinskoga rata, 5. prosinca 1991. godine kada je grad bio izložen najžešćim napadima u Domovinskom ratu. Samo u tom danu poginulo je 28 branitelja i 4 civila. Najveća tragedija dogodila se na južnoj crti obrane u šumi Rosinjača gdje su u herojskoj obrani živote izgubila šesnaestorica hrvatskih branitelja, a okupiran je i Antunovac i Tenja. U Nemetinu je krajnjim naporima zaustavljen proboj agresorskih snaga na istočnom ulazu u grad. U znak sjećanja na najteži i najkrvaviji dan, 5. prosinca obilježava se kao Dan obrane grada Osijeka.

Piše: Republika.eu / Josip Dubrović

I 29 godina nakon povijesne bitke u Nemetinu okupili su se ratni prijatelji, koji su zaustavili agresora, koji je svim silama, nakon osvajanja Vukovara, želio ući i u grad Osijek.

I 29 godina nakon povijesne bitke u Nemetinu okupili su se ratni prijatelji, koji su zaustavili agresora, koji je svim silama, nakon osvajanja Vukovara, želio ući i u grad Osijek.

Godine su prošle, ali sjećanja na taj povijesni događaj, kažu, ovi ljudi, još uvijek su svježa.

Nažalost bilo je i gubitaka. Šest je branitelja u nemetinskoj bici dalo svoje živote za slobodu Osijeka i Hrvatske. Njima u čast položeni su vijenci i upaljene svijeće podno spomen-križa u Nemetinu.

Dramatično je toga dana bilo na više pravaca prema gradu, a posebno je bolno odjeknula vijest o pogibiji 16 hrvatskih branitelja u šumi Rosinjača na južnom prilazu grada. I njima u čast položeni su vijenci i upaljene svijeće.

A s tugom i emocijama prisjetili su se poginulih i nestalih branitelja i civila i Antunovčani. 5. prosinca najtužniji je dan u povijesti Antunovca, koji je toga dana 91. godine pao u ruke neprijatelja na putu prema Osijeku. U Domovinskom ratu samo u Antunovcu živote su izgubila 42 branitelja i civila, a brojni posmrtni ostaci ubijenih Antunovčana pronađeni su u masovnoj grobnici kod mjesnog groblja.