Politika

PREGLED TJEDNA

Tjedan u znaku novih restriktivnijih mjera, Saucha nepravomoćno osuđen, izglasan IGP

Tjedan na izmaku bio je, po tko zna koji put, u znaku koronavirusa. Zbog loše epidemiološke situacije na snagu su stupile nove restriktivnije mjere. Obilježena je 25. obljetnica potpisivanja Daytonskog sporazuma, u posjetu nam je bio ruski ministar Lavrov. Saucha je nepravomoćno osuđen u aferi dnevnice,a osumnjičeni iz afere Janaf pušteni su na slobodu.Izglasano je i proglašenje dugoočekivanog IGP-a. Više u pregledu koji je pripremila Kristina Tomljanović.

Plenković: Nije isto biti na misi sat vremena i biti u kafiću satima i piti   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: Republika.eu / Media Servis

I ovaj tjedan rušeni su korona rekordi u Hrvatskoj. Već dva tjedna zaredom najgora smo zemlja u Europi po broju novozaraženih. Mjere su tu, ali rezultat nije vidljiv. Povuklo se pitanje tko je kriv za to, građani ili Stožer? Osjećaju li se oni uopće odgovorno zbog ovakvih podataka?

"Nadam se da sam na dobrom mjestu, da je ovo press konferencija, a ne sudnica", poručila je Markotić. 

"Nije problem snositi posljedice ukoliko sam nešto krivo napravio", rekao je Beroš.

Slijedom visokih brojki, dogodilo se ono o čemu se cijeli tjedan šuškalo. Produžene su restrikcije, a od 23.prosinca do 8.siječnja uvodi se zabrana napuštanja matičnih županija. Iako se najavljuje da će izdavanje propusnica, za razliku od proljetos, biti puno strože, iznimke će ipak postojati: zdravstveni radnici, diplomati, novinari, osobe koje putuju na posao u drugoj županiji...Već postojeće mjere koje između ostalog uključuju obustavu rada ugostiteljskih objekata, produljuju se do 10. siječnja, uz neke korekcije. Na privatnim okupljanjima može biti najviše 10 osoba iz najviše dva kućanstva. Posebne preporuke vrijedit će iznimno 24. i 25. prosinca za misna slavlja. Premijer Plenković 'pravdao' je tu odluku:

''Nije isto biti na misi sat vremena i biti satima u kafiću u zatvorenom prostoru i pritom piti alkohol''.

Svjetlo na kraju tunela nazire se u svjetskoj borbi protiv pandemije. Neke zemlje su već počele, a cijepljenje na razini Europske unije trebalo bi se realizirati već sljedeći tjedan. Osim Pfizer/BioNtechova, američki regulator odobrio je Modernino cjepivo za koje tvrdi da ima 95 % učinkovitost.

Obilježena je i 25. obljetnica Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma.

"Daytonski sporazum više je od mirovinskog dogovora", poručio je premijer Andrej Plenković sa međunarodne konferencije ''Nasljeđe mira'' i naglasio da Hrvatska, kao prijatelj i susjed, podržava suverenitet BiH i njezin put prema Europskoj uniji i NATO-u.

"Inzistiranje na jednakosti konstitutivnih naroda u BIH nije nazadnjački nacionalizam već zdrava ustavnost".

U posjetu Hrvatskoj bio je ruski ministar vanjsklh poslova Sergej Lavrov. Sastao se s premijerom i predsjednikom te hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom koji je rekao da je dolazak ruskog mu kolege poticaj u produbljivanju odnosa dviju zemalja. Grlić Radman kaže da su razgovarali i boljoj suradnji Rusije i EU.

"Komunikacijske kanale trebamo držati otvorenima i biti u stanju gledati prema budućnosti, gledati prema naprijed, unatoč aktualnim izazovima u međunarodnim odnosima".

Na zagrebačkom Županijskom sudu donesena je nepravomoćna presuda za aferu Dnevnice. Tomislav Saucha i Sandra Zeljko proglašeni su krivima za lažiranje putnih naloga te dobili tri, odnosno četiri i pol godine zatvora.Dvojac državi mora vratiti više od 900 tisuća kuna.

''Naravno da tvrdim da nisam kriv i predamnom je još bitka", poručio je Saucha.

Drugoosumnjičeni u korupcijskoj aferi JANAF, bivši šef Jadranskog naftovoda Dragan Kovačević nakon tri mjeseca izašao je iz istražnog zatvora. Odbacio je sve optužbe koje mu se stavljaju na teret, kaže - kriv je samo zato što je uspješan. A na pitanje novinara je li uzimao ili davao mito, odgovorio je:

"Ja bi se na glavu iz aviona bacio da sam ukrao nekome i jednu lipicu u životu. Ako se ovako nastavi,ovo je država bez perspektive. Čim se bavite nekim poslom vi ste lopov i kriminalac''.

Iz Remetinca je pušten i suosumnjičeni u aferi JANAF, Dražen Barišić, i to nakon što je podnio ostavku na dužnosti gradonačelnika Velike Gorice.

Na kraju izvanrednog zasjedanja Sabor je izglasao proglašenje Isključivog gospodarskog pojasa u Jadranskom moru, a saborski zastupnici otišli su na 'zasluženi' odmor, kako kome.