Društvo

MANJE TESTIRANIH - MANJE ZARAŽENIH

Cijepljeni u Hrvatskoj zasad bez simptoma

Manji broj testiranih u vrijeme blagdana Hrvatskoj je donio i znatno manji broj novozaraženih koronavirusom. U zemlji je danas zabilježeno 316 novozaraženih, a trenutno je aktivno nešto više od 8000 slučajeva. Na bolničkim se odjelima liječi 2720 osoba, od čega njih 256 na respiratoru. Nažalost, s dijagnozom COVIDA-19 preminulo je 68 osoba. Kao naznaka skorom vraćanju normalnom životu, u zemlji su počela prva cijepljenja.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Republika.eu / Media Servis

Prvi dan nakon božičnih blagdana, broj novozaraženih koronavirusom znatno je manji. Testirano je tek 2642-oje zbog čega je i brojka zaraženih pala debelo ispod dosadašnjih. Tijekom jučerašnjeg dana u Hrvatskoj se oporavilo 2245 osoba.

"U ovom tjednu od 22. do 28.12. imamo 48 posto manje novooboljelih nego što je to bilo u prethodnom tjednu", kaže epidemiolog Krunoslav Capak.

Prema brojkama zaraženih na 100.000 stanovnika u posljednja dva tjedna Hrvatska je i dalje pri vrhu europske ljestvice, dodaje Capak. Ipak:

"Što se tiče 7-dnevne incidencije na 100.000 stanovnika, tu smo na nešto boljoj poziciji, 18. mjestu. Ukupna stopa smrtnosti na milijun stanovnika nas stavlja na 19. mjesto od 27 sa stopom od 24,8", ističe Capak.

U Hrvatskoj su jučer počela prva cijepljenja, a cjepivo je tijekom nedjelje primilo 443-oje zdravstvenih djelatnika i 1711 stanovnika domova za starije. Capak je izvijestio kako zasad nema prijavljenih nuspojava, ali alergijske reakcije pojavile su se u Klinici "Fran Mihaljević". Šefica Klinike Alemka Markotić kaže:

"Bila su dva blaža osipa bez bilo kakvih posljedica u dvoje djelatnika. Jedan je, možemo sa sigurnošću reći, povezan jer je bio unutar 15-ak minuta. Drugi je bio nešto kasnije tako da još pokušavamo vidjeti da nije nešto drugo utjecalo na pojavu tog osipa. Nije bilo drugih reakcija", rekla je Markotić.

Cijepljenje se nastavlja, a tijekom tjedna bi u Hrvatsku trebalo stići oko 7800 doza Pfizer/BioNTechovog cjepiva, dok se tijekom cijelog siječnja i veljače planira isporuka od 17 i pol tisuća doza tjedno. Cjepiva u ordinacije obiteljske medicine neće stići do najranije druge polovice siječnja što epidemiolog Capak objašnjava:

"Mi očekujemo da će do druge polovice siječnja, kada će se početi cijepiti starije osobe i osobe s kroničnim bolestima, doći Modernino cjepivo koje u običnom hladnjaku može stajati 30 dana, dok Pfizerovo cjepivo može stajati svega pet dana. Smatramo da će to značajno olakšati rad liječnicima obiteljske medicine", kaže Capak.

Više od 153 000 propusnica za kretanje među županijama je odobreno, a nešto manje od toga je odbijeno. Najviše zahtjeva, njih više od 150 000, stiglo je putem elektroničke pošte stoga ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut ponovno moli građane da zahtjeve upućuju putem sustava e-propusnica jer je njihovo odobravanje puno brže.

"Ima slučajeva gdje jedna osoba šalje više mailova, 8 do 10. Svi su ti mailovi neispravni, nemaju sve podatke koji su potrebni da bi se propusnica mogla izdati, zatim šalju mailove na različite adrese, pa je vrlo teško pohvatati koliko je točno zahtjeva, ali to ćemo vidjeti kroz par dana po imenima ljudi koji su zatražili, koliko su puta duplicirali te zahtjeve putem maila", rekao je Trut.

Bez propusnice su zatečene 1233 osobe, od čega 300-tinjak u posljednja 24 sata.