Vukovarsko-srijemska

BORBA ZA MLADE DODJELOM KADROVSKIH STANOVA

Penava u Vukovar nastoji privući mlade obrazovane ljude, ali za javnost od vladajućih je ''persona non grata''!

Iako mediji pod kontrolom vladajućih svim silama žele ignorirati i izbrisati ime vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave u hvalevrijednoj ideji koja će udahnuti novi život u razvoj grada na Dunavu, bez obzira na sav trud medijskih podrepaša vlasti, to se neće dogoditi.

Ilustracija   FOTO:Republika.eu / ilustracija
Piše: R.I.

Povod ovom tekstu je članak objavljen u jednom lokalnom listu od prije neki dan, koji govori o tome kako je izmijenjen Pravilnik o stambenom zbrinjavanju osoba određenih struka i zanimanja za čijim radom postoji posebno iskazana potreba na području grada Vukovara, kojim su propisani uvjeti za ostvarivanje prava na stambeno zbrinjavanje kadra te kriteriji i nadležnosti za odabir korisnika, a koji je donesen na Gradskom vijeću u prosincu 2019. godine.

Pravilnik je nedavno izmijenjen u dvije stavke i to na  način da će se za stručnu spremu doktor znanosti ubuduće dodjeljivati 40 bodova, umjesto dosadašnjih 30, koliko će dobivati kandidati s visokom stručnom spremom. Namjera tih izmjena je Penavina borba za motiviranje najstručnijih kadrova i njihovih obitelji za život u Vukovaru, što je za svaku pohvalu.  

Druga se izmjena odnosi na smanjenje broja bodova s dosadašnjih 30 na 10 ako je potencijalni korisnik kadrovske stambene jedinice najmoprimac na području grada najmanje šest mjeseci. Na taj se način ipak daje prednost od tih deset dodatnih bodova za ljude koji su se već doselili u Vukovar, ali ne s 30 bodova kao što je to bilo do sada, jer to čini znatnu razliku i umanjuje značenje stručne spreme pa se događalo da osoba sa srednjom stručnom spremom preskoči na rang-listi onu s visokom stručnom spremom, a to nam nije u cilju, rekla je Marina Vlajčić, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, i prostorno upravljanje gradskom imovinom.

Sama informacija o izmjeni navedenog Pravilnika kao i izjava aktualne pročelnice Marine Vlajčić nije uopće sporna, ali je zanimljivo kako se o tom pozitivnom potezu ne razgovara s vukovarskim gradonačelnikom, već njegovom pročelnicom. U pozadinu i motiv odabira sugovornika na tu temu, od strane medija koji je tu informaciju donio, nećemo ulaziti, jer je opće poznato kako je Penava napuštanjem HDZ-a postao ''persona non grata'' ne samo u tom lokalnom listu sa zanemarivim brojem prodanih primjeraka, već i u velikim nacionalnim medijima pod kontrolom vladajuće garniture

Ali indikativno je to kako u istom broju te lokalne novine Penava dobiva prostor u tjednom osvrtu, gdje ga se portretira kao izrazito negativnu osobu, tvrdeći kako je Penavin program ostao u prošlosti, nazivajući ga bivšim HDZ-ovcem, svojeglavcem, politički zbrkanim, kako se realno ne može reći da je u Vukovaru postigao nešto zapaženo, te da je svakodnevno okrenut prošlosti… Zanimljivo, kakav salto mortale iste novine koja je do samo prije 9 mjeseci vukovarskog gradonačelnika dizala u visine, samo iz razloga što je bio član vladajuće stranke

Tvrdnja autora teksta da su sadašnjost i budućnost Vukovara u drugom planu vukovarskog gradonačelnika je najobičnija obmana čitatelja, a za što je pokazatelj upravo i gradonačelnikovo nastojanje i bitka da privoli što više visoko obrazovanih ljudi i njihovih obitelji da odaberu Vukovar za svoje stalno mjesto življenja. Njegova borba za procesuiranje ratnih zločinaca u gradu kojeg je gradonačelnik je apsolutno ispravna, kao i tvrdnja da je Vukovar grad koji se u visokoj politici koristi u marketinške svrhe i to najviše u stranci iz koje je ''pobjegao''.

Isto tako, jedini se u tadašnjoj mu stranci javno usprotivio Pupovčevom zahtjevu da ''manjinci'' popisuju ''manjince'' u nadolazećem popisu stanovništva, na što je HDZ odmah pristao, a što nije ništa drugo do popuštanja na ucjenu Plenkovićeva koalicijskog partnera, Milorada Pupovca. 

Što se tiče stavova autora teksta kojeg se dotičemo i njegove tvrdnje kako je Penava očekivao da će HDZ-ovci za njim u njegovu stranku, te kako se to nije dogodilo, već dapače suprotno, zbog njegova krivudavog političkog puta, u tome autor zasigurno griješi

Penavi je bio jako dobro poznat mentalitet HDZ-ovog članskog i biračkog tijela (jer je i sam tome jatu pripadao). Bio je svjestan da je to ''rulja'' koja već generacijama ''ždere'' iz korita vladajuće stranke jer drugačije ne znaju i da će većina njih radije i nastaviti s takvim životnim stilom, nego se prikloniti nekim novim vrijednostima koje su iznad stranačke stege i potrošene politike

Ako su se ti i takvi radije vratili u HDZ, nego ostali sa Penavom, nije ništa čudno i to Penavu ne treba činiti nesretnim. Za takve osobe postoji jedan dobar i odgovarajući naziv koji je izgovorio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman i utemeljitelj HDZ-a 1996. godine kada je rekao da Hrvatska neće biti ničija kolonija, a to je - ''stoka sitnog zuba''. Ti i takvi labilni likovi, koji zbog svojih osobnih uskih interesa i osobne koristi preko noći mijenjaju svoje političke stavove i mišljenja te stranačke kabanice, niti ne zaslužuju drugačiju usporedbu.  

R.I.