Društvo

PRAVOSUĐE

Fimi media: Na klupi za svjedoke Jandroković i Vukelić

ZAGREB - Na zagrebačkom Županijskom sudu nastavlja se suđenje Ivi Sanaderu i ostalima optuženima u aferi Fimi media. I danas će na klupu za svjedoke dva zvučna HDZ-ova imena - bivši ministri Branko Vukelić i Gordan Jandroković...

Ivo Sanader u sudnici   FOTO:Sanjin Strukic/PIXSELL
Piše: mediaservis

 9 ministara iz bivšeg Sanaderovog kabineta pozvano je da svjedoče u slučaju Fimi media. Danas bi svoja saznanja sa sudom trebali podijeliti i bivši ministar obrane, odnosno gospodarstva Branko Vukelić te HDZ-ov ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

Svi bivši ministri dolaze na poziv obrane te će svjedočiti o izvlačenju novca iz državnih institucija i tvrtki putem marketinške agencije Fimi media, čija se 'zarada', kako tvrdi tužiteljstvo, slijevala u HDZ-ov crni fond, ali i u džep bivšeg predsjednika stranke i premijera Ive Sanadera.

Nakon Vukelića i Jandrokovića, za sutra je planirano svjedočenje bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca koji će na sud biti doveden iz zatvora u Turopolju.

Prošlog je tjedna svjedočio i bivši ministar Božidar Kalmeta. On je rekao da Predsjedništvo HDZ-a u vrijeme Ive Sanadera nikada nije raspravljalo o financijskom poslovanju. Ponekad je, istaknuo je Kalmeta, tadašnji glavni tajnik Ivan Jarnjak znao ukratko izvijestiti o financijama, no poslovanje stranke nikada nije bilo na dnevnom redu.

"Je li to netko nominirao kao temu? Zašto se ne radi, ovo što vi kažete, kao što je Predsjedništvo trebalo raditi?", pitala je sutkinja Čalić. 

"Koliko se ja sjećam, nitko nije nominirao. Mogli smo, mogli smo. Osobno sam smatrao da to nije u djelokrugu mog posla i interesa posla koji obavljam. Mogli smo, ali nije nitko", odgovorio je Kalmeta.