Osječko-baranjska

OSIJEK

Uskrsnice osječkim umirovljenicima

I uoči ovoga Uskrsa osječkim umirovljenicima s nižim mirovinama te socijalno ugroženim obiteljima Grad Osijek isplatit će uskrsnice. Za umirovljenike s mirovinama do 2000,00 kuna uskrsnice će iznositi 200,00 kuna, dok je za 660 socijalno ugroženih obitelji osigurano po 300,00 kuna uskrsnice.

Bubalo i Lovoković   FOTO:Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Piše: Radio Osijek

Za razliku od prošle godine kada je isplaćeno oko 5 tisuća uskrsnica, ove će godine jednokratne kartice Zagrebačke banke na kućne adrese primiti preko 10 tisuća umirovljenika, objavio je na današnjem otvorenom kolegiju u gradskoj upravi gradonačelnik Krešimir Bubalo

Ujedno, izrazio je nezadovoljstvo zbog toga što je Vlada odbila zahtjev Grada za proširenjem Doma za starije i nemoćne u Osijeku. Budući da smještaj u Domu čeka čak 1.400 osoba, Grad će poslati pismo Ministarstvu socijalne politike sa zahtjevom da preispita tu odluku.

A zbog odluke Ministarstva kulture prema kojoj država za Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku izdvaja 600.000,00 kuna manje nego u prošloj godini, Grad će poslati prosvjedno pismo ministrici kulture Andreji Zlatar Violić. Gradonačelnik Krešimir Bubalo ustvrdio je kako je ta odluka, nakon uspjeha koje ostvaruje osječka kazališna kuća, posve nerazumljiva. Naime, za rad kazališta u ovoj godini Ministarstvo izdvaja 1.900.000,00  kuna, a Bubalo kaže da su i 2.500.000,00 kuna, koliko je izdvojeno godinu ranije, bila premalo.

Ustvrdio je kako je odluka Ministarstva donesena na „glup politički način“.

Roditeljima beba rođenih od ovoga Uskrsa Grad Osijek osigurao je novčanu potporu u iznosu od 3.000,00 kuna, odnosno 1.000 kuna više nego dosada - najavio je danas gradonačelnik Krešimir Bubalo na sastanku s pročelnicima upravnih odjela Grada Osijeka.

Obitelji će tako za drugorođeno dijete dobiti potporu u iznosu od 6.000, a za trećerođeno i svako slijedeće dijete pomoć se povećava za 3.000,00 kn. Ovo je jedna od poticajnih mjera populacijske politike Grada Osijeka za razdoblje od 2012.-2015. kojima se stvaraju ekonomski i socijalni uvjeti koji osnažuju obitelji u podizanju djece.