Crna kronika

PRESUDA TADIĆU

Dvije godine zatvora zbog pokušaja podmićivanja

Osječki poduzetnik Drago Tadić nepravomoćno je osuđen na 2 godine zatvora zbog pokušaja podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda za smanjenje kazne Branimiru Glavašu.

Drago Tadić   FOTO:Željko Lukunić / Pixell
Piše: Media Servis

Tadićeva odvjetnica Jadranka Sloković presudu zagrebačkog Županijskog suda ocijenila je skandaloznom i najavila žalbu.
Drago Tadić proglašen je krivim.

"Što ste povezali u zajedničko djelovanje sa sobom Božicu Čabar-Tadić, Srećka Jurišića, Ivana Drmića i Sanju Marketić i da ste krivi zbog toga što ste preko Srećka Jurišića potaknuli na počinjenje kaznenog djela Petra Kneževića", rekao je sudac Zdravko Majerović obrazlažući presudu. Osim priznanja suoptuženih, za Tadića su presudne bile snimke telefonskih razgovora kao dokaz izravne namjere da na nagovor supruge okupi spomenute i sakupi novac.

U ljeto 2010. od Petra Pripuza posudio je 50 tisuća eura, 70 tisuća sakupili su HDSSB-ov Ivan Drmić i Sanja Marketić. Novac je splitski poduzetnik Srećko Jurišić trebao dati bivšoj državnoj tajnici Marini Dujmović Vuković, a ona nepoznatoj osobi na Vrhovnom sudu kako bi se ublažila kazna Glavašu, osuđenom za ratni zločin. No, sve je palo u vodu, jer Jurišić novac nije proslijedio, dok je predmet već otišao u proceduru. Sud nije povjerovao Tadiću da se samo raspitivao o Glavaševom slučaju.

"S druge strane, prilikom počinjenja ovih kaznenih djela pokazali ste dosita veliku upornost, jako izraženu kriminalnu volju, a sve je to bilo upereno protiv vrha piramide pravosudne vlasti u ovoj državi", rekao je Majerović.

Jedinstvenu kaznu od 2 godine zatvora očekivano zamjenik ravnatelja USKOK-a Tonči Petković i Tadićeva odvjetnica Jadranka Sloković različito komentiraju.
"Zadovoljni smo vrstom izrečene kaznene sankcije, a što se tiče izrečene visine kazne zatvora, o tome ćemo zauzeti konačno stajalište kada dobijemo pisani otpravak presude", istaknuo je Petković.
"Naravno, kanimo uložiti žalbu. Međutim, ono što smatramo skandaloznim je ova presuda, a prije svega obzirom na činjenicu da je s osobama koje su imale bitno veću kriminalnu količinu i koje su bili tužene i za više djela sklopljena nagodba i nakon toga im je izrečena uvjetna osoba. Prema tome, smatram da se doista radi o apsolutno selektivnom pristupu", rekla je Sloković.

Tadićeva odvjetnica je zaključila da sud ovime pokušava spasiti čast hrvatskog pravosuđa, te da se čast i ugled Vrhovnog suda ostvaruju na drugi način.
"Međutim, ta čast i ugled se u stvari ostvaruje na jedan potpuno drugi način. Ovo nije način da se tako postupa, niti je to način da se na taj način status Vrhovnog suda potvrđuje na način kako to sudac želi postići ovom presudom".