Osječko-baranjska

30. sjednica Skupštine OBŽ

Ipak "bez cirkusa"

Pretposljednju sjednicu u ovom sazivu održali su vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije. Na današnjoj sjednici osječko-baranjske županijske skupštine bilo je riječi i o aferi s mlijekom. Župan Vladimir Šišljagić zatražio je od resornog ministarstva i Vlade potpune i točne informacije vezano za slučaj mlijeko.

Vladimir Šišljagić   FOTO: Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Piše: Republika/STV

Inače, kod izglasavanja dnevnoga reda sjednice klub vijećnika HNS-a predložio je da se pod trećom točkom uvrsti rasprava o primanju pripravnika u Hitnoj medicinskoj pomoći, što je većina vijećnika ocijenila provokacijom i političkim cirkusom, kakav se nedavno, u režiji oporbenih stranaka, dogodio na sjednici osječkoga gradskoga vijeća. HNS-ov je prijedlog na koncu podržalo svega 11 od 43 nazočna vijećnika, pa je sjedenica održana prema ranije utvrđenom dnevnom redu.

U glavnoj ulozi isti oporbeni akteri. Izmjenu je dnevnoga reda predložio HNS-ov Stjepan Čuraj, a javno podržali SDP-ovci, želeći očito i govornicu županijske vijećnice pretvoriti u političku tribinu o navodnom županovom nepotizmu i kritiziranju neuobičajenog odabira pripravničkih kandidata u Hitnoj pomoći.

S obzirom da, prema natpisima medija, je ustanova, koji smo, čiji smo mi osnivač, očigledno neke dokazivanja pojedinih političkih opcija ili kako već hoćete, prijedlog je da se uvrsti kao treća točka dnevnoga reda o nedavnim događanjima u hitnoj medicinskoj pomoći, rekao je HNS-ov Stjepan Čuraj.

Na glasovanju, nakon zatražene stanke, prijedlog su, zanimljivo je, osim SDP-ovaca, podržali i HDZ-ovci te vijećnici stranke umirovljenika. Ostatak oporbe ostao je protiv HNS-ove inicijative.

Četiri godine ste toga čovjeka podržavali, četiri godine, pa ste izašli van, uz dužno poštovanje gosp. Čuraja, pa ste izašli van kao niste više s njima, a sjedite, čim ste tu s njima ste, znate. Što ćemo mi sada raditi ove dvije sjednice? Znači što ćemo sada raditi? Cirkus?, upitao je Franjo Gavran (HSP).

Treniranje odnosa snaga i otvaranje predizborne političke arene i u Županijskoj skupštini nije uspjelo. Župan Šišljagić rekao je kako je o slučaju Hitne pomoći ionako  sve već rečeno na konferencijama za novinare te da bi sve drugo bilo samo nepotrebno gubljenje vremena.

Na aktualnom satu županu je postavljeno 15-tak vijećničkih pitanja.
Vezano za nadokandu šteta od elementarnih nepogoda rekao je kako je stigao zaključak iz Državnog povjerenstva kako ni lipa s državne razine neće biti isplaćena za štete od mraza i suše. Neprihvatljivim je ocijenio Šišljagić i ponašanje resornog ministarstva i vlade u vezi obećanih, a neisplaćenih poticaja poljoprivrednicima, dok je, kako je rekao, u aferi s mlijekom i dalje puno nepoznanica na koje ministar treba dati odgovore.

A odgovarajući na vijećnička pitanja Šišljagić je, među ostalim,  najavio kako je Osječko-baranjska županija osigurala sredstva za sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca u 2013.-toj godini u visini 2,4 milijuna kuna. Slijedi potpisivanje ugovora s prijevoznicima i isplata svog dijela obveza.
U nastavku sjednice većinom je glasova prihvaćeno i županovo izvješće o radu za drugo polugodište prošle godine te prihvaćene informacije o stanju sigurnosti i gospodarstva na području Županije.