Društvo

SINDIKATI

SSSH-Vlada ne želi komunicirati sa sindikatima

Savez samostalnih sindikata Hrvatske uputio je otvoreno pismo potpredsjedniku Vlade i ministru regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branku Grčiću i ministru gospodarstvu Ivanu Vrdoljaku u kojem ih optužuju da ne žele razgovarati sa sindikatima i traže da poboljšaju komunikaciju...

SSSH   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

 Uputili su im, kažu u SSSH, pet dopisa s inicijativom za održavanje sastanka u vezi tvrtki koje posluju s problemima i radnicima ne isplaćuju plaće, a imaju šansu za 'preživljavanje'. Jedna od tema razgovora trebala je, kažu, biti primjena Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi koji, "na način na koji se primjenjuje, samo produžava agoniju radnika koji rade bez plaće".

Iz Sindikata pojašnjavaju kako Zakon navodi ugovorenu plaću, kao i neka druga materijalna prava radnika kao prioritetnu tražbinu, koja se u procesu predstečajne nagodbe mora poštovati te stoga radnici nisu i vjerovnici.

"Međutim, zahtjev za predstečajnom nagodbom predao je niz tvrtki koje svojim radnicima već mjesecima ne isplaćuju plaće. Sada o sudbini tvrtke odlučuje nagodbeno vijeće koje brine postoji li nagodba s vjerovnicima, dakle ne i s radnicima, a dok traje postupak predstečajne nagodbe, radnici ne mogu pokrenuti stečaj te su dovedeni u pat-poziciju - nastavljaju raditi bez plaće, ali i bez mogućnosti utjecaja na vlastitu sudbinu", ističe SSSH u priopćenju.

Zbog toga od Vlade i resornih ministara traže "hitno otvaranje direktnog komunikacijskog kanala i uključivanje sindikata. U protivnom, javno objavite poziv: 'Investirajte u Hrvatsku - ovdje ne morate isplaćivati plaće', poručili su iz SSSH.