Politika

VLADA

Milanović inicirao povlačenje vojnika s Golanske visoravni

Hrvatska će postupno početi povlačiti svoju misiju sa Golanske visoravni, poručio je sa sjednice Vlade premijer Zoran Milanović. Smatra da su naši vojnici tamo ugroženi pogotovo nakon što je u New York Timesu izašao članak o tome da se sirijski pobunjenici naoružavaju hrvatskim oružjem

Zoran Milanović   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

Ne bježimo s mjesta, nego se izvlačimo iz te misije, poručio je premijer Milanović na početku sjednice Vlade.

"Zadnjih dana pojavili su se, u najuglednijim svjetskim novinama, članci koje koliko god da ih demantiramo, ne možemo nikada demantirati", rekao je premijer.

Milanović je naglasio da su naši vojnici izloženi rizicima. Iako je kaže misija u Afganistanu riskantna, podsjeća da je ova na Golanskoj visoravni sada još riskantnija jer su naši vojnici tamo gotovo nenaoružani. "Ne možemo biti sigurni hoće li prema njima netko nešto poduzeti", rekao je Milanović koji je o tome razgovarao s predsjednikom Josipovićem iz čijeg je Ureda priopćeno da rizik kojemu su sada izloženi naši vojnici prelazi razinu rizika na temelju kojeg je ustrojena misija.

"Stavimo na vagu troškove, vanjskopolitičku i vojnu korist da šaljemo naše vojnike tamo odakle se mogu vratiti živi, zdravi i puno iskusniji nego što su otišli. Ova misija već dugo nije takva, a sada su se pojavili rizici kojima ne možemo uopće upravljati. Mi imamo tamo 100 uglavnom nenaoružanih vojnika i njihova sigurnost nam je najvažnija u ovom trenutku"

A na vojnike, ali iz Domovinskog rata, apelirao je danas premijer sa sjednice Vlade, no na jednu drugu temu o uvođenju dvojezičnih natpisa u Vukovar.

"Znam i razumijem da ima ljudi koji su u ratu bili u logorima, čija su braća ubijena u Borovom selu, koji se protive provođenju zakona, koji se protive ćirilici i to s ljudske strane mogu razumjeti.

Ipak mi nikoga ne provociramo već provodimo zakone, rekao je Milanović, a onima koji misle drugačije poručio da ne prijete i da ne pozivaju na otpor. S obzirom da HDZ o tome kukavički šuti i podgrijava tenziju, mi nećemo šutjeti", poručio je.

"Pozivam one kojima su usta puna domoljublja, oni koji su prije svega iskreni, da se ponašaju u pobjedi velikodušno. Oni su ovaj rat dobili i moraju se ponašati kao pobjednici. Pobjednik je velikodušan. I civiliziran"

No Stožer za obranu hrvatskog Vukovara ne odustaje od namjere da spriječe postavljanje ćiriličnih natpisa. Tvrde da im nasilje nije cilj, ali da će spriječiti postavljanje ploča pa makar i silom.