Putovanja

PUTOVANJA

Kamo otputovati za malo novaca?

Kako se bliži lijepše vrijeme, tako se otvara i sezona putovanja i provoda što već godinama zrakoplovna poduzeća prepoznaju, te preko svojih nisko budžetnih letova pružaju razne popuste.

Ryanair   FOTO:Dusko Marusic/PIXSELL
Piše: Republika

Većina sezonskih sniženja koja počinju od veljače i traju do kraja proljeća, s izuzetkom uskrsnih blagdana, uglavnom se odnosi na cijene karata bez aerodromskih pristojbi i dodatnih troškova za prtljagu, no ponekad su i one uključene u akciju.

Osim u Zagreb, low cost kompanije slijeću u Split, Rijeku, Pulu, Zadar I Dubrovnik. Nažalost, većina letova za primorske gradove aktualna je samo od svibnja do listopada, dok se cijele godine može putovati u London i veće njemačke gradove.

Najveći europski low budget prijevoznik, irski Ryanair, najavio je da će Zadar od ove godine biti njegova 54. baza, što podrazumijeva veći broj avionskih linija, pa time i putnika.
 Među novim linijama najavljene su one za Dublin, poljski Wroclaw, engleski Liverpool, norveški Göteborg i Haugesund te Pariz. Sve bi sezonske linije trebale krenuti početkom travnja i letjele bi dva puta tjedno. Prošle su sezone zrakoplovi te irske kompanije počeli povezivati Zadar i zračnu luku Billund koja se nalazi u blizini poznatog Legolanda u Danskoj te Zadar i Marseille, drugi najveći francuski grad.

Zadar bi od lipnja do rujna 2013. svake bi subote trebao biti izravno povezan i s Moskvom. Prijevoznik S7 Airlines najavio je tjedni let do moskovske zračne luke Domodedovo.

Skandinavski SAS je u 2012. uveo pet novih linija, SAS je najavio da će od 2013. Pulu povezivati s Kopenhagenom, Oslom i Stockholmom, Split s Trondheimom i Dubrovnik s Bergenom. Osim SAS-a, sa sjevera Europe, točnije iz Helsinkija prema Dubrovniku, letio je i finski nacionalni avioprijevoznik Finnair. To je prva redovna linija koju je Finnair otvorio u Hrvatskoj.

Prema Dubrovniku je od početka lipnja do početka listopada svake subote letjeti i Jet2 na liniji prema Newcastleu, što je bila peta linija tog britanskog prijevoznika do samog juga Hrvatske. 

Od svibnja 2013. Easy Jet će izravno dva puta tjedno povezati Dubrovnik s glavnim škotskim gradom Edinburghom, a od 6. srpnja do 31. kolovoza 2013. i s trećim najvećim francuskim gradom Lyonom, dva puta tjedno.

Njemački Germanwings najavio je dvije nove sezonske linije koje će Hamburg od 6. travnja 2013. povezivati sa Splitom, a od 5. svibnja jednom tjedno i s Dubrovnikom. Poljski prijevoznik Eurolot najavio je uvođenje čak 11 linija koji će Dubrovnik, Rijeku, Split i Zadar povezivati s Gdanjskom, a od lipnja će airBaltic povezivati Rigu i Rijeku