Razno

SAVJETI

Kako ulagati u krizi?

U teškim kriznim vremenima uspjeli ste uštedjeti nešto novca? Pretpostavite da je novac kojeg trenutno imate jedini novac koji ćete ikada uštedjeti u životu – zbog krize koja vam ne dopušta ozbiljniju štednju ili zbog prilika na burzi koje vam se vjerojatno neće nikada ukazati.

Ilustracija   FOTO:Davor Puklavec/24sata
Piše: volim-novac.hr

Jednostavno zamislite da je vaš crni fond jedino novac koji imate i da nikada više neće zaraditi niti jednu kunu. Svi su čuli za izreku „Do prvog milijuna je najteže“. Naravno, izreka je potpuno suluda i za većinu ljudi ona bi mogla glasiti „Ako ikada dođete do prvog milijuna on će vam biti i jedini“.

S današnjim troškovima, budućim troškovima, djecom, školovanjem i zdravstvenim troškovima ni nekoliko milijuna kuna ne bi vam dugo potrajalo.

Milijunaši savjetuju da prije svake ozbiljne investicije s novcem prvih šest mjeseci ne treba raditi ništa. Brzoplete odluke uglavnom su pogrešne i zbog toga je novac bolje čuvati na bankovnom računu. 

Prije investiranja treba razgovarati s financijskim savjetnikom. Svaka banka i bolja financijska institucija ima savjetnika i njegove su usluge uglavnom besplatne. No opet, u turbulentnim vremenima treba ići polako i prije svega prikupljati informacije.

Primjerice, u slučaju kraha eurozone ili jačeg financijskog potresa morate imati plan očuvanja kapitala. Mnogi to danas zaboravljaju vodeći se suludom mantrom „to sve možeš izgubiti sutra“. Takva plitka razmišljanja poražavaju najobičniji konzervativni instrumenti ulaganja poput depozita u banci ili kupnje uloga u novčanim fondovima. Jer kamata na štednju, kakva bila da bila bolja je od prepuštanja životu od danas do sutra. 

Važno je reći da o novcu ne valja previše razmišljati. Ako ostanete vjerni sebi novac vas neće pokvariti niti će vam biti bitno što kažu oni „bogatiji“ od vas – pitanje novca nije pitanje filozofije egzistencijalizma.

Konačno, želite li da vam novac ostane na dohvat ruke nemojte kupovati glupe stvari – novi automobil, vikendica ili linija skupe odjeće nije vrijedna novca iz vašeg teško zarađenog novca. S pametnim razmišljanjem i ulaganjem luksuzi će doći sami po sebi. „Ne kupuj ništa što možeš iznajmiti“, mantra je američkim milijunaša.