Razno

SAVJETUJEMO

Fit do ljeta

Kako se bliže proljeće i ljeto, jača i svijest o potrebi skidanja suvišnih kilograma ali i svakodnevnvoj tjelesnoj aktivnosti. No ne treba se zavaravati da će se u kratkom razdoblju dogoditi čudo, niti da će se vaše tijelo odmah preoblikovati.

Ilustracija   FOTO:Sanjin Strukic/PIXSELL
Piše: Republika

Iako mnogi kažu da sa proljećem dolazi i tzv. ''proljetni umor'', najbolji lijek za isti je pojačana tjelesna aktivnost.  

Prvo što možete napraviti je pješačiti do posla, škole ili fakulteta, ako se radi o velikoj udaljenosti, siđite s autobusa ili tramvaja dvije-tri stanice ranije i ostatak puta idite pješke. 

Dolazi sve više sunčanih dana pa time se i vaše mogućnosti vezane za aktivnosti povećavaju. Ako niste ljubitelj hodanja, zašto se ne bi vozili biciklom do potrebnog odredišta? Ako nakon nekoliko tjedana barem vikendom dodate hodanje uzbrdo ili vožnju rolama, biti će to napredak kako za vašu formu tako i za zdravlje. 

Naravno, svi savjeti ovoga tipa vrijede za zdrave osobe, a budući da nitko ne može biti sasvim siguran u svoje zdravstveno stanje, sistematski pregledi nisu na odmet.

U svakoj aktivnosti treba naći mjeru. Ako ste se odlučili za svakodnevno hodanje ili vožnju biciklom, započnite kretanje kraćim rutama, ne nužno svaki dan. Najbolje je aktivirati se isprva svaki drugi dan ili nekoliko puta tjedno, sve dok ne osjetite da vam pješačenje ili vožnja više nisu naporni. Dva do tri puta tjedno najviše je što savjetujemo početniku. Uostalom, više od toga rijetko kad i stižemo. Naravno, nije dobro ni zadovoljiti se previše laganim tempom – ipak je važno uznojiti se, odnosno ubrzati srčani ritam. 

Kako to već biva, sada je i vrijeme za priključivanje nekom aerobik, fitnes ili pilates centru, no ako dulje niste vježbali, nemojte odmah 'navaliti'. Vježbanje u specijaliziranim centrima zahtijeva pridržavanje rasporeda i dolazak na vrijeme, ali ima i brojne prednosti: u skupini se dokazano lakše zadržava motivacija, a stručnjak će pomoći u odabiru za vas najpovoljnijeg tempa i vrste vježbi.

U slučaju samostalnog vježbanja kod kuće, idealno bi bilo uvesti režim aktivnosti tri puta tjedno po tridesetak minuta, a kako napredujete, pojačati tempo na svaki drugi dan. Pravu mjeru morate sami otkriti i osluškivati svoje tijelo te poznavati svoje mogućnosti. Ništa manje važno nije i odabir aktivnosti koja vas veseli - rezultati će tako biti puno bolji, a, naravno, i dugotrajniji. 

Naravno što se tiče prehrane, jedite što raznovrsniju hranu te što je moguće više voća i povrća. Teška hrana samo će vas dodatno umoriti. Nakon uvrštavanja bilo kojeg oblika tjelesne aktivnosti u svoju rutinu učiniti će te jako puno za vlastito zdravlje, a bolji izgled uslijedit će kao prirodna posljedica.