Razno

SAVJETUJEMO

Kako odabrati bicikl za Vaše potrebe

Odavno je bicikl prestao biti samo sredstvo za rekreaciju i slobodno vrijeme.

Ilustracija: Osijek - Svjetski dan biciklista obilježen vožnjom po glavnim ulicama grada.   FOTO:Marko Mrkonjic/PIXSELL
Piše: Republika / She.hr

Svakodnevnim povećanjem cijena goriva on sve više postaje naše osnovno prijevozno sredstvo, pogotovo u gradovima gdje je pronalazak slobodnih parkirnih mjesta gorući problem. 

Kako bismo vam olakšali kupovinu odgovarajućeg ljubimaca, donosimo vam sedam jednostavnih savjeta za odabir vašeg novog prometala.

1. Namjena bicikla
Uzimate li ga kao prijevoz do posla, vjerojatno ćete ga najčešće voziti cestom i pločnicima, za što je najbolji izbor – city-bike, ili pak nešto moderniji, sklopivi. City-bike odlikuje se tankim i glatkim gumama, koje, za razliku od popularnog mountain-bikea, olakšavaju vožnju gradskim cestama.

2. Cjenovni raspon
Ovdje vrijedi ona narodna izreka „koliko para toliko muzike“. Za bicikl s kvalitetnijom opremom, očekujte izdvojiti 1.500-2.500 kuna. Ovo, naravno, govorimo iz perspektive amatera, kojemu nije bitna svaka sitnica, nego jednostavno sigurna i ugodna vožnja.
S biciklima od 3.000-5.000 kn ne možete pogriješiti. Kod onih bicikala preko 5.000 kn uglavnom plaćate ime, osim ako ne planirate na Tour de France pa vam je bicikl vrhunske kvalitete stvarno i potreba.

3. Bicikl potražite u specijaliziranim trgovinama
Svaka čast svakom trgovcu, no samo u specijaliziranim trgovinama znat će vam reći kakav bicikl upravo vama treba. Nažalost, čak se i u sportskim trgovinama koje nisu specijalizirane upravo za bicikle zna dogoditi da prodavači nemaju pojma o tome što prodaju. U specijaliziranim prodavaonicama preporučit će vam bicikl prilagođen vašim potrebama, ali i visini, što se često zanemaruje, a iznimno je važno prilikom kupnje, iako većina misli kako je dovoljno samo prilagoditi sjedalo.

4. Obavezan nulti servis
Nulti servis bi vam trebali pružiti trgovci netom nakon kupnje. Tamo će pregledati vozilo, centrirati kotače i provjeriti kočnice i lanac. Nakon toga, također bi bilo poželjno pronaći servisera na kojega možete računati, ako ništa drugo, onda za redoviti godišnji servis bicikla, koji se uglavnom obavlja na proljeće.

5. Sigurnost - vozač
Za djecu mlađu od 16 godina nošenje kacige je obavezno. Starijima nije, no u svakom slučaju se preporučuje. Osim toga, biciklirate li na posao, ne bi bilo loše kupiti i traku koja se pričvršćuje oko desne noge, kako vam nogavice od hlača ne bi zapele u lanac. Ne samo što će vam ulje uništiti omiljeni komad odjeće, već se hlače mogu toliko zapetljati da ćete odjednom samo pasti na tlo. Osim trakica koje za 20-ak kuna možete kupiti u većini biciklističkih dućana, poslužit će vam obična kvačica, ili u nuždi – i čarapa u koju ćete utaknuti hlače. 

Tu su i svjetla, od kojih je gotovo pa nužno imati ono stražnje. Pomično je, tako da ga prilikom svakog parkiranja bicikla možete ponijeti sa sobom bez straha da će vam ga netko otuđiti. Instalacija je jednostavna, a cijene se kreću već od 30 kuna, pa na više.

6. Sigurnost – bicikl
Ovaj savjet odnosi se na sigurnost vašeg ljubimca. Krađa bicikla je nažalost svakodnevna pojava. Svaka vrsta lanca ili "šifre" ima svoje prednosti i mane. Upravo stoga amaterima i jest preporučljivo kupovati ne baš skupe bicikle, jer se takvi, logično, manje i kradu. "U" lokot, odnosno komad cijevi zaobljenog oblika vjerojatno je najsigurnija zaštita, no istovremeno je i najneprilagodljivija, odnosno ne daje vam mogućnost prevelikog odabira mjesta gdje ćete se parkirati.

7. Dodatna oprema
Blatobrani, košara, sjedalica za dijete, retrovizori – ovdje je sve dopušteno. Sve po osobnim željama, u svakom slučaju je najbolje kupovati uz prisustvo bicikla, kako bi vam prodavač to odmah i instalirao. Kad ste sve to riješili preostaje vam samo vožnja.
Osijek je grad kao stvoren za bicikle, sve je ravno a i može se pohvaliti najvećim brojem biciklističkih staza po glavi stanovnika u ovom dijelu Europe.