EU

KRIZA U SLOVENIJI

Nekad bogata država danas je na ekonomskom dnu

Današnji Večernji list donosi priču o Sloveniji nekada najbogatijoj republici u Jugoslaviji koja je danas na ekonomskom dnu.

Ljubljana centar grada   FOTO:Tomislav Miletic/PIXSELL
Piše: Vecernji list/Republika

Tamošnji sociolog Rastko Močnik upozorava kako se danas Slovenija nalazi na samom ekonomskom dnu Europske unije zajedno sa Španjolskom, Portugalom i Grčkom.

- Europska unija danas funkcionira po kolonijalnom sustavu, jer bogata gospodarstva pod raznim privilegijama ulaze u siromašnije članice Europske unije, pa tako za Sloveniju možemo reći da je njemačka kolonija - ustvrdio je Močnik.

Ovaj sociolog upozorava kako bi uskoro moglo doći do sukoba između razvijenih zemalja s viškom kapitala i onih nerazvijenih koje traže taj kapital.

- Kapital dolazi samo kako bi stvorio profit i to uz brutalnu eksploataciju, zbog čega će nerazvijene zemlje prije ili kasnije doći situaciju da će tražiti europsku alternativu - ističe Močnik.

Najveća opasnost za slovensko gospodarstvo je rastuća nezaposlenost. U trenutku ulaska u EU 2003. iznosila je 6,7%, dok je sada 9,3%.

Hrvatski ekonomist Ljubo Jurčić smatra da je Slovenija žrtva lošeg sustava u EU.

- EU je postavio dobar cilj, a to je očuvanje mira. Nakon pada Berlinskog zida i prestanka opasnosti s Istoka prestao je motiv društvenog ujedinjenja naroda unutar EU i tako su dojučerašnji partneri postali konkurenti. U takvim uvjetima nema previše zajedništva i u takvom rasporedom snagu bolje prolazi onaj tko je jači. Bogati u toj utakmici imaju golemu prednost - rekao je Jurčić.

 

Slovenija je postala žrtva nereguliranog slobodnog tržišta. Sa 7 milijardi eura duga iz 2003. on je na kraju 2012. skočio na više od 19 milijardi eura.

Slovenija je dobro "vozila" prije EU, ali onda se prepustila monetarnoj slobodi u EU i više nego udvostručila svoj dug. Slovenci sve teže otplaćuju dug i bez rezanja plaća i mirovina oni bi sigurno bankrotirali. Neograničena sloboda tržišta, bez ikakve regulacije, dovela je Sloveniju u dužničko ropstvo – kazao je Ljubo Jurčić.

– Ideja ujedinjenja prepuštena je kapitalu, a u tim uvjetima uvijek jači jede slabijega. Solidarnost prema slabijima treba se pokazati ne tako da im se samo da kapital, već da im jači pomognu u izgradnji sustava. Nije dovoljno samo zadovoljiti kriterije da se uđe u europsku obitelj. I Dinamo zadovolji uvjete pa uđe u Europu, ali izgubi svaku utakmicu – povukao je paralelu za zaključak analitičar Ljubo Jurčić.