EU

BRUXELLES

Linić u Bruxellesu: Bankarski bonusi do jedne plaće?

Ministar financija Slavko Linić kao promatrač sudjeluje u Bruxellesu na sastanku 27 ministara financija Europske unije. Ministri bi trebali potvrditi prošlotjedni dogovor Europskog parlamenta i zemalja članica o novim pravilima za financijski sektor...

Slavko Linić   FOTO:Borna Filic/PIXSELL
Piše: Media Servis

 Je li to kraj bankarske zlatne ere? Ministri financija Europske unije trebali bi potvrditi nova pravila kojima se želi potaknuti banke da se usmjere na financiranje realnog gospodarstva. A što to znači za bankare? Za početak, manje bankarske bonuse, koji ne bi trebali biti veći od jedne plaće, a samo uz odobrenje dioničara mogu biti dva puta veći od plaće. Sve bi to trebalo dovesti do cilja - stabilnosti banaka u novoj krizi.

Na ovu su temu EU dužnosnici raspravljali prošloga četvrtka, 28. veljače, a osam sati trebalo im je da usuglase model prema kojem bonusi menadžmentu ne smiju prelaziti iznos jedne godišnje plaće. Ta je odluka, kako je tada, nakon postignutog dogovora, rekao glavni pregovarač Othmar Karas, povijesna.

Ministar financija Slavko Linić trebao bi to 'preliti' i na bankarski sektor u Hrvatskoj - u Ministarstvu financija užurbano se radi na izmjenama Zakona o kreditnim institucijama, koji se do 1. srpnja mora uskladiti s pravnom stečevinom Europske unije.