Gospodarstvo

KRIZA

Mercator u Hrvatskoj na koljenima

Prema dostupnim informacijama neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik, Mercator duguje dobavljačima i po nekoliko mjeseci.

Mercator   FOTO:Tomislav Miletic/PIXSELL
Piše: Republika.eu/Poslovni dnevnik

Iz sjedišta kompanije u Ljubljani rekli su: 'Uvjetni sporazum sa 38 banaka koji je potpisan 26. veljače omogućuje odgodu svih obaveza po glavnicama kredita, uključujući i glavnice tvrtke Mercator-H do polovice godine, čime se smanjuju rizici refinanciranja dok se pregovara. Taj je sporazum osnova za postizanje dogovora o dugoročnom refinanciranju Grupe, a koji će se temeljiti na dodatnim analizama. Rješenje će se odnositi na cijelu Grupu, što znači i Mercator-H'.

Na upit o stanju u poduzeću, iz Mercatora Hrvatska kažu da je likvidnost općenito na cijelom tržištu teška, no s partnerima su u kontaktu glede rješavanja problema te da u ovom trenutku ne planiraju predstečajnu nagodbu.

''Mercator se nalazi u tehničkom bankrotu. Pravo je pitanje stoji li Ljubljana iza svoje tvrtke u Hrvatskoj i njezinih dugova'
', rekao je za jedan od dobavljač.

Mercatorov neto financijski dug iznosi oko 1,1 milijardu eura gdje ove godine na naplatu dolazi oko 60 milijuna eura. Navodno su obveze Mercatora-H, piše Poslovni dnevnik, trenutno oko dvije milijarde kuna, od čega se na banke odnosi 1,2 milijarde kuna, a na dobavljače oko 800 milijuna kuna.

Važnost sam tvrtke za područje jugoistoka Europe govori i podatak da se 13,3 posto prihoda od prodaje Mercator grupe odnosi  na hrvatsko tržište, 19,9 posto na Srbiju, a 56,3 posto na Sloveniju
S obzirom na navedenu situaciju, nedavni poziv za kupnju udjela u Mercatoru bi napokon mogao biti pozitivnog ishoda za Agrokor. (Poslovni dnevnik)