Gospodarstvo

JAKOVINA

Opada razina aflatoksina u hrvatskom mlijeku

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina sastao se u Beogradu s kolegama iz regije, kako bi riješili problem povećane koncentracije aflatoksina u mlijeku. Dogovoren je pojačani monitoring na međudržavnoj razini, pooštravanje higijenskih uvjeta u javnim i ostalim skladištima te suradnja inspekcijskih službi u regiji.

Tihomir Jakovina   FOTO:Sanjin Strukić/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Jedna od važnijih stvari je i naša incijativa da Zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" bude referentni laboratorij za ispitivanje kvalitete mlijeka u regiji", rekao je Jakovina. "Hrvatska je daleko bolje reagirala u cijeloj priči s kontaminiranim mlijekom od zemalja u regiji, što su mi potvrdile i kolege ministri", pohvalio se Jakovina. Izvijestio je o trenutnom stanju s aflatoksinom u Hrvatskoj.

 "Stanje je bolje. Uzorci se uzimaju svaki drugi dan. Prema rezultatima koje imamo, 25 - 30 posto uzoraka mlijeka koje imamo opet su negativni na aflatoksin i vraćaju se u otkup. Mjere koje smo poduzeli sa zamjenom stočne hrane, dale su rezultate i mlijeko opet dolazi ispod granice od 0,05 mikrograma po litri", zaključio je Jakovina.