Ostalo

SPORTSKE MIROVINE

Vlada potvrdila uvođenje sportskih naknada za izvrsnost

Povijesni dan za hrvatske sportaše. Vlada je napokon usvojila izmjene Zakona o sportu kojim se uvode naknade za izvrsnost, u narodu poznatije i kao 'sportske mirovine'...

Veliki dan hrvatskog sporta   FOTO:Sanjin Strukic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Pravo na naknade imat će osvajači olimpijskih i svjetskih medalja s navršenih 45 godina života, a najveći iznos bit će u rangu prosječne hrvatske plaće, najavio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

"S obzirom na ekonomsku situaciju, početni prijedlozi su uravnoteženi sa stanjem u Hrvatskoj upravo u razgovoru sa sportašima i niti jedna naknada neće biti veća od prosječne neto plaće po zaposlenom u pravnim osobama u Republici Hrvatske što će se odnositi na olimpijsku medalju za koju će se dodjeljivati 100%-tni iznos. Najmanji iznos, 40% prosječne neto plaće, odnosit će se za brončanu medalju osvojenu na svjetskim prvenstvima"

Prijedlog još mora proći u Saboru, a ministarstvo je za ovu godinu već osiguralo nešto više od 14 milijuna kuna za isplatu naknada.

"Radi se o 86 sportaša koji su osvajali medalje na olimpijskim igrama, 70 na svjetskim prvenstvima, 8 njih na paraolimpijskim igrama i 38 na olimpijskim igrama gluhih sportaša. Mislim da ćemo na ovaj način dati značajan doprinos da svi ovi ljudi, koji su kroz svoja sportska postignuća zadužili Hrvatsku, i dalje ostanu aktivni u sportu i da doprinesu svojim ugledom da se što više mladih uključi aktivno u sport"

Predsjednik Vlade Zoran Milanović ustvrdio je da je konačni prijedlog uvođenja naknada za izvrsnost najpravednji mogući.

"To se pravo ostvaruje na osobni zahtjev. Nema imovinskog cenzusa da od toga ne bismo radili nekakvu socijalnu kategoriju. Među ljudima koji su osvajali medalje ima ljudi koji nakon 45. godine zbog prirode sporta i treninga nemaju novaca, a nisu se stigli školovati, a donijeli su zlato Hrvatskoj. Ima i onih koji su bogati, a na njihovoj je građanskoj svijesti i savjesti da se ovim koristi ili ne koristi. To je naprosto nešto što država daje kao priznanje što je važno za državni ugled, što je vrlo mjerljivo. Naravno, uvijek možemo ići u detalje i reći da nije svako zlato isto, svaka bronca ista, svaki sport isti. I nije, ali ja za egzaktniji kriterij od ovoga ne znam", rekao je Milanović.