Ostalo

ZLATKO MATEŠA

Naknade za izvrsnost nisu sportske mirovine

"Apsolutno podržavamo odluku Vlade o uvođenju naknada za izvrsnost", rekao je predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša...

Zlatko Mateša predsjednik HOO-a   FOTO:Goran Jakus/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Tu se ne radi samo o novčanom iskazu statusa. Prije svega radi se o tome da ti ljudi žele da se njihova izvrsnost prepozna i da se tome oda društveno priznanje. Oni također žele biti uključeni u čitav niz drugih aktivnosti nakon svoje blistave sportske karijere, aktivnosti koje su za ovo društvo izuzetno dobre. Gledao sam nedavno anketu koja je rađena među stranim turistima o tome po čemu je Hrvatska prepoznatljiva. Moram reći da odmah nakon prirodnih ljepota odmah dolaze sportaši", istaknuo je Mateša.

Mateša je, zajedno s Hrvatskim klubom olimpijaca više od šest godina lobirao za uvođenje naknada, pa ovaj potez Vlade smatra i velikom osobnom satisfakcijom.

"Ponosan sam što su Klub hrvatskih olimpijaca i HOO nakon šest godina došli do toga da je ova Vlada prepoznala značaj tih naknada i da će to biti velika korist za naše sportaše", kazao je predsjednik HOO-a.

Prvi čovjek hrvatskog sporta ljuti se kad se naknade za izvrsnost spominju i pod nazivom sportske mirovine.

"Izraz sportska mirovina može stvoriti samo nesporazume. Nije to nikakva mirovina i nema veze sa sredstvima iz mirovinskog sustava. Radi se o naknadama za izvrsnost koje pripadaju našim najboljim sportašima na temelju njihovih rezultata. Oni koji budu korisnici tih naknada imaju pravo, ali i obvezu, vratiti nešto društvu kroz djelovanje u obrazovnom sustavu, promicanju olimpizma i Hrvatske. To je dvosmjerna ulica koja njih ostavlja u 'žiži' našeg interesa, a mi ćemo 'iskoristiti' ono najbolje što nam mogu pružiti na zalasku svojih karijera", poručio je Mateša.