Brodsko-posavska

NAPUŠTENI PSI NA ULICAMA

Slavonski Brod bez azila

Na slavonskobrodskom nadvožnjaku prema Bukovlju u utorak je policijski automobil udario psa bez ogrlice koji je lutao u potrazi za hranom. Pas je odbačen daleko s kolonika, a teško ozlijeđenog radnici Komunalca izvukli su iz kanala, koji je više od pet metara ispod nadvožnjaka.

Ilustracija   FOTO:Davor Javorović/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Tako ozlijeđen i šokiran pas je ležao na travi dok su radnici čekali veterinara da ocijeni težinu ozljeda i provjeri je li pas čipiran. Bez čipa, na kraju je završio u brodskom šinteraju, a ako se, sukladno propisima, za njega ne pronađe udomitelj, nakon nekog vremena bit će usmrćen, piše Glas Slavonije.

Ovaj najnoviji slučaj ozljeđivanja napuštene životinje samo je jedan u nizu u Gradu koji, unatoč nekim obećanjima i dugogodišnjim molbama ljubitelja životinja, još uvijek nema sklonište za životinje. Udruga Victus posljednje dvije godine bori se za životinje, no volontera u toj udruzi sve je manje, a napuštenih, bolesnih i ozlijeđenih životinja čini se, sve više.

"Više ih nemamo gdje udomiti. Nedavno smo privremeno udomili petnaestak štenića u Lipiku, a ima ih u Pleternici, Frkljevcima, Zagrebu..., jer se Brođani ne odazivaju na naše apele. Međutim, nakon privremenog udomljavanja ponovno nema rješenja", žali se predsjednica udruge Maja Hercog Čorak, koja s još tri preostale aktivne kolegice sve češće razmišlja o gašenju udruge i napuštanju svega, jer pomoći nema niotkuda.

Obećanje rješenja problema skloništa za napuštene životinje tu i tamo se izvlačilo u predizborne svrhe. Tako je primjerice 2006. godine HSLS zajedno s udrugom Spas najavljivao projekt skloništa za životinje Hapy land, koji bi se prostirao na 15 tisuća četvornih metara u brodskom Bjelišu i koji bi bio vrijedan pola milijuna kuna. No danas se rijetki toga i sjećaju. U međuvremenu Grad je na Vijušu, uz gradski deponij i šinteraj, dao postaviti sedam boksova za pse lutalice, o kojima se brinu Victusovi volonteri.

"Prije svega moramo naći sredstva za sve potrebe smještenih životinja, a onda ih svakodnevno nakon posla dolazimo čistiti, hraniti, voditi veterinaru ako je potrebno liječenje... Usput nahranimo i one u šinteraju koji su u groznim uvjetima", pojašnjava Maja.

Razočarana je jer nikomu u Gradu, kaže, nije stalo da se problem doista riješi. Da bar osiguraju sterilizaciju kujica, napominje, sutra bi automatski bilo manje pasa na ulici. Problema, tvrdi, imaju i s čipiranim psima, jer ih neki vlasnici jednostavno više ne žele.