Brodsko-posavska

LONJSKO POLJE

Spasili konje koji su nekoliko dana proveli u hladnoj Savi

Spašavatelji su nakon više od dva sata plivanja i hodanja po vodi uspješno pretjerali svih devet konja na viši dio terena koji nije bio pod vodom, te time spasili životinje od sigurnog utapanja.

Lonjsko Polje   FOTO:HGSS Novska
Piše: Republika.eu / Večernji list

Članovi Hrvatske gorske službe spašavanja, stanice Novska, u subotu su spašavali konje nepoznatog vlasnika, koje je na ispaši na otvorenom zatekao vodeni val rijeke Save, koja je zbog visokog vodostaja, preko ustava, puštena u Lonjsko polje. Članove HGSS-a su pozvani od strane Državne službe za zaštitu i spašavanje, piše Večernji list.

Dolaskom na lokaciju i brzom pretragom vodene površine utvrđeno je da se radi o devet konja koji su se nalazili u izuzetno hladnoj vodi već nekoliko dana, te je odlučeno da ih se potjera na viši terena prema nasipu udaljenom nekoliko kilometara.

Spašavatelji su nakon više od dva sata plivanja i hodanja po vodi uspješno pretjerali svih devet konja na viši dio terena koji nije bio pod vodom, te time spasili životinje odsigurnog utapanja, obzirom da i danas vodostaj Save raste, te da su na ovom području proglašene izvanredne mjere od poplave.

U ovoj akciji sudjelovalo je pet članova Stanice Novska s dva čamca i jedan stanovnik naselja Puske. Prije nekoliko godina na ovom području je u poplavi stradalo više desetaka konja, koje su vlasnici ostavili na ispaši, unatoč upozorenjima da se životinje uklone sa slobodne ispaše, javlja Večernji list.

IZVOR: Večernji list