Svijet

JERUZALEM

Obama stigao u prvi posjet Izraelu kao američki predsjednik

JERUZALEM - Airforce One sletio je u Jeruzalem. Predsjednik Barack Obama stigao je u jedan od ključnih posjeta svojega mandata. Prvi je put u Izraelu kao američki predsjednik. U razgovorima između Obame i premijera Benjamina Netanyahua te predsjednika Mahmouda Abbasa dominirat će tema Sirije i iranskog nukleranog naoružanja.

Barack Obama, predsjednik SAD-a.   FOTO:Shawn Thew/DPA/PIXSELL
Piše: Media Servis

Ne očekuju se veliki pomaci u bliskoistočnom mirovnom procesu budući da je Izrael prije svega fokusiran na pitanja sigurnosti u regiji. Barack Obama pokušat će nametnuti i tu temu, međutim u novoj izraelskoj koalicijskoj vladi pristaše židovskih naselja na Zapadnoj obali imaju jako uporište, prenosi BBC.

Ipak, analitičari kažu kako će Obama svakako inzistirati na tome, zbog sve većih pritisaka kako vrijeme istječe i kako ideja o dvjema državama kao rješenju bliskoistočnog pitanja sve više blijedi.

Najvažniji dio Obaminog posjeta bit će govor Izraelcima, Obama će nastojati popraviti svoj imidž budući da ga prema nekim anketama samo 10% Izraelaca smatra pozitivnom osobom.

Jučer su u Betlehemu i Ramallahu prosvjedovali brojni Palestinci, neki gazeći slike predsjednika Obame. Njegov je posjet pljuska u lice, izvikivali su, razočarani što Obama nije učinio više za konačno rješenje bliskoistočnog pitanja.