Brodsko-posavska

SLAVONSKI BROD

Gradonačelnik predložio smanjenje komunalnog doprinosa;čeka se odluka povjerenika

Slavonski Brod je po pitanju iznosa komunalnog doprinosa među najjeftinijim gradovima u Hrvatskoj. Unatoč tome trošak legalizacije bespravne gradnje velikom dijelu građana predstavlja financijski problem. Upravo je iz tog razloga Grad Slavonski Brod odlučio izaći u susret građanima.

Slavonski Brod   FOTO:Ivica Galović/PIXSELL
Piše: Republika.eu / slavonski-brod.hr

Tako je gradonačelnik Mirko Duspara danas  predstavio prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom doprinosu s kojim će ići prema Vladinom povjereniku g. Mariu Vučiniću. 

Prijedlogom odluke definirano je da se iznos komunalnog doprinosa umanji za 150 m3 za obveznike komunalnog doprinosa pod uvjetom da imaju prebivalište na adresi gdje se stambena građevina nalazi najmanje godinu dana.  

Ukoliko je obveznik komunalnog doprinosa Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata iznos komunalnog doprinosa umanjio bi se za 200 m3. Pri tome nije važno u kojoj se zoni nalazi bespravno sagrađeni objekt. Pravo na umanjenje komunalnog doprinosa moglo bi se iskoristiti samo jednom.

Ukoliko ju Vladin povjerenik usvoji Odluka će se primjenjivala retroaktivno i odnosit će se na sve obveznike komunalnog doprinosa koji su podnijeli zahtjev za legalizacijom nakon donošenja Zakona o legalizaciji bespravnih objekata u kolovozu protekle godine. Svim građanima koji su već platili komunalni doprinos prema postojećoj cijeni  preplata će biti vraćena.

Ovaj Prijedlog Odluke odnosi se i na obveznike komunalnog doprinosa koji su u postupku ishođenja dozvole za gradnju novih stambenih objekata.

„Grad Slavonski Brod nastoji olakšati svojim građanima proces legalizacije objekata. Iako je iznos komunalnog doprinosa moguće platiti s počekom od godinu dana i na 24 rate nastojimo dodatno izaći u susret građanima.  Rok za podnošenje zahtjeva legalizaciju  je 30. lipnja 2013. godine. Umanjeni iznos komunalnog doprinosa sigurno bi stimulativno djelovao na sve građane koji još uvijek nisu podnijeli zahtjev „- istaknuo na gradonačelnik na današnjoj konferenciji za medije.

Smanjenje iznosa komunalnog doprinosa predlaže gradonačelnik, a njegov prijedlog usvaja ili odbija Gradsko vijeće, odnosno u ovom slučaju Vladin povjerenik. Gradonačelnik Mirko Duspara nije mogao ranije predložiti smanjenje iznosa komunalnog doprinosa jer je do 31. ožujka 2013. na snazi bila Odluka o privremenom financiranju. 

 

IZVOR: Slavonski-brod.hr