Brodsko-posavska

NEMA OPASNOSTI OD IZLJEVANJA

Vodni val kreće se prema Slavonskom Brodu

Vodni val koji je prošao sisačkim i jasenovačkim područjem kreće se nizvodno prema Slavonskom Brodu, no visoki nasipi na tom području trebali bi spriječiti izlijevanje Save...

Visoki vodostaj   FOTO:Ivica Galovic/PIXSELL
Piše: Media Servis

U Sisačko-moslavačkoj županiji stanje je ozbiljno, ali ne i dramatično. Iako vodostaji opadaju, zbog najavljenih novih padalina poduzimaju se preventivne mjere obrane od poplava. Županica Sisačko-moslavačka Marina Lovrić Merzel.

"To nije igra i mi smo se potpuno pripremili. Vjerujemo da neće trebati", rekla je županica Lovrić Merzel. Vodni val Save nizvodno od Siska i Jasenovca od jučer lagano raste, u prosjeku pola centimetra na sat, rekao je Media servisu Zoran Čavlović iz Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda.

"Očito se radi o nekakvom usporu i bosanskih rijeka, znači desnih pritoka koje su isto visoke, pa zapravo ne dozvoljavaju protočnost i brzo kretanje tog vodnog vala", kaže Čavlović. Vodni val u Brodsko-posavskoj županiji ne bi trebao stvarati probleme.

"Tu su visoki nasipi. Imamo skroz do Županje takvo stanje. Tu više nemamo mogućnosti nekakvog rasterećenja. Što smo imali to smo rasteretili prije nego što je došlo na to područje. Taj sustav je takav, to je ta protoka koja tu može proći.", izvijestio je Čavlović.

U Slavonskom Brodu na snazi su i dalje redovite mjere obrane od poplave, dok izvanredne mjere obrane od poplave na području Brodsko- posavske županije vrijede samo za područje Stare Gradiške.