Osječko-baranjska

[VIDEO] IZA BIVŠEG GETROA U OSIJEKU

Pronađeni ostaci njemačkog aviona

Do jedinstvenog otkrića došli su članovi Društva za podvodne aktivnosti Mursa prilikom današnje akcije uređenja Bajera u Našičkom naselju u Osijeku. U dubokoj vodi, prekriveni muljem i pijeskom pronađeni su metalni ostaci koji po svemu sudeći pripadaju njemačkom avionu srušenom za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Bajer iza Getroa u Našičkom naselju   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu / STV

Tamni obrisi na sonaru Društva za podvodne aktivnosti Mursa po svemu sudeći ostaci su prije sedamdeset godina srušene njemačke Štuke. Godinama su stariji stanovnici Našičkog naselja tvrdili kako je u vode bajera za vrijeme Drugog svjetskog rata srušen ratni avion, no do danas ova tvrdnja nije i provjerena.

"Pronašli smo jedan podvodni objekat koji leži u mulju, u mikromulju, veličine je koliko prikazuje sonar otprilike petnaest metara sa širine metar i pol. Da li je avion, da li je nešto... vjerovatno je avion jer četrdeset i neke godine ovdje je avion pao, našli smo i dijelove, liči na motor aviona, na dubini od otprilike pet metara. Kada bude toplije vrijeme zaronit će ekipa i pregledati će sve ostalo", izjavio je Tihomir Jalžetić.

A dijelovi aviona pronađeni su gotovo slučajno. Iako se već duže vrijeme sumnjalo kako vode bajera kriju ovu tajnu, čamac «Murse» na bajeru se nalazio u sklopu aktivnosti uređenja tamošnjeg Športsko-rekreacijskog centra.

Danas su članovi boćarskog kluba i udruge dragovoljaca organizirali generalno čišćenje i popravke oštećenog te postavljali dodatne sadržaje. Popravljeni su tako ponton, uništene klupe i koševi za smeće, okoliš bajera i površina vode očišćeni su od smeća i postavljeni su golovi za mali nogomet. Članovi Društva za podvodne aktivnosti Mursa akciji su se isprva pridružili kako bi na dnu bajera tražili somove, a ne štuke.