Brodsko-posavska

SLAVONSKI BROD

Gradonačelnik Duspara održao prijem veleposlanika NR Kine

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara,dr.med danas je u Velikoj vijećnici održao prijem za veleposlanika Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj Nj.E. g. Shena Zhifeia. Sastanak je iniciran od strane kineskog Veleposlanstva, a glavna tema bilo je jačanje gospodarske, turističke i kulturne suradnje između Hrvatske i Kine.

Duspara i Zhifei   FOTO:slavonski-brod.hr
Piše: Republika.eu / Slavonski-brod.hr

Kina i Hrvatska tradicionalno su dvije prijateljske zemlje. Od uspostave diplomatskih odnosa, uz zajedničke napore, gospodarski i trgovinski odnosi dviju zemalja su se uspješno razvijali, a bilateralna robna razmjena je u stalnom porastu. Na području ove regije Hrvatska je postala jedan od najvećih trgovinskih partnera Kine. 

Sukladno narednom petogodišnjem planu Kine prosječna godišnja stopa BDP-a će biti oko 7 %. Istovremeno kao imperativ je postavljena promjena strukture gospodarstva uz naglasak na te poticanje povećanja izvoza. Predviđeno je i povećanje uvoza, a ne teži se samo inozemnim ulaganjima u Kinu nego i povećanju kineskih ulaganja u inozemstvo.

Kako je veleposlanik NJ.E. g. Shen Zhifei objasnio gradonačelniku Slavonskog Broda Kina je zainteresirana za ulaganja u ovoj regiji i to na području cestovne i željezničke infrastrukture. Jednako tako postoji interes i za jačanje suradnje na području kulture i turizma. Kineski veleposlanik od ranije je upoznat s važnim geoprometnim položajem grada Slavonskog Broda što je svakako utjecalo na njegovu odluku o dolasku u Slavonski Brod. 

Po pitanju privlačenja potencijalnih investitora i realizacije investicija Nj.E. g. Zhifei naglasio je važnost uloge lokalne samouprave, odnosno olakšica koje može realizirati Gradska uprava. U tom smislu gradonačelnik Duspara je istaknuo kako je grad Slavonski Brod po pitanju komunalnih doprinosa među najjeftinijim gradovima Hrvatskoj. Istovremeno, realizacijom projekta izgradnje termoelektrane na plin s tvornicom za proizvodnju bioetanola Slavonski Brod bi  mogao postati grad s najboljim energetskim uvjetima za razvoj gospodarstva u Hrvatskoj. 

Nakon prijema u Velikoj vijećnici Grada Slavonskog Broda delegacija Veleposlanstva Narodne Republike Kine u RH uputila se u obilazak Tvrđave Brod, nakon čega je otišla u posjet tvrtki Đuro Đaković TEP d.o.o. Nj.E.g. Shen Zhifei pozvao je gradonačelnika Dusparu i predstavnike Grada Slavonskog Broda u Kinu, te je izrazio želju za ponovnim posjetom Slavonskom Brodu.

 

IZVOR: slavonski-brod.hr