Osječko-baranjska

TRADICIONALNO DRUŽENJE

'Doručak žena poduzetnica'

Kako je to biti na čelu jedne od najkreativnijih slavonskih udruga, koji su problemi u pružanju socijalnih usluga te kako prijeći preko izazova poduzetništva, sve se to moglo čuti na Doručku žena poduzetnica.

Piše: Republika.eu / STV

Gošća ovog okupljanja, koje se već mjesecima održava svakog drugog utorka, bila je Suzana Vargović, predsjednica udruge „Breza“.

Djevojčica iz Švicarske, koja je bila dio pedofilne industrije, poslana je u Hrvatsku na oporavak. Sve je bilo dogovoreno s udrugom Breza u čiju je stambenu zajednicu trebala biti smještena, no, kao i uvijek, probleme je zadavala hrvatska administracija. Ovo je samo jedan od primjera s kojima se Suzana Vargović svakodnevno sreće u svojem radu. Kako kaže, žalosno je što je njihov rad prepoznat vani, ali ne i u Hrvatskoj.

"„Breza“ je udruga koja se bavi socijalnim uslugama. Najvažnije socijalne usluge su stambena zajednica, savjetovalište za djecu i obitelj, projekti i programi u lokalnoj zajednici, koje provodimo po školama i koji su kratkoročni, a u cilju su prevencije poremećaja u ponašanju, i naša najveća, kreativna socijalna usluga je festival „Zemlja bez granica“, koji na neki način promovira kvalitetno provođenje slobodnog vremena u svrhu prevencije poremećaja u ponašanju", kaže Suzana Vargović.

Kako kaže, ne odustaje od svojih ideja i planova jer prvenstveno razmišlja o dobrobiti djece. Plan joj je proširiti svoje socijalne usluge na njemačko i austrijsko tržište što bi moglo dovesti do otvaranja novih stambenih zajednica na ovom području. Kolegicama poduzetnicama poručila je:

"Izuzetno je važna ideja, odlučnost i odgovornost u provedbi iste, dakle da se jednostavno čovjek mora posvetiti svojoj poduzetničkoj ideji, ne odustati na prvu i jako puno ulagati u sebe osobno. Svakodnevno učenje, cjeloživotno učenje je dio tog procesa. Vi ne možete, niti ja, niti itko ne može znati sve, jako je dobro uložiti u znanje i informacije gdje se u Europi, svijetu, događa nešto slično."

Ono po čemu je „Breza“ najpoznatija, projekt je „Zemlja bez granica“ koja svake godine razveseli i aktivira stotine mališana. Ove godine slavi svoju desetu godišnjicu pod nazivom „Ovdje“ , a okosnica projekta bit će šetnje po Osijeku kroz različita stoljeća.