Osječko-baranjska

GOSPODARSKA PROMOCIJA

Predstavljanje Osječko-baranjske županije na Mostarskom sajmu

16. Mostarski sajam gospodarstva ove je godine održan na visokoj razini uz sudjelovanje susjednih zemalja iz regije, a svoju podršku kroz partnerstvo sajmu je pružila Europska unija. Prilikom svečanosti otvaranja nazočnima su se obratili premijeri Hrvatske, Srbije, Crne gore.

Predstavljanje Osječko-baranjske županije na Mostarskom sajmu   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu

Pozdrave ispred domaćina uputili su predsjedavajući Vijećem ministar Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda i predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Denis Lasić. 

Na sajmu sudjeluju turističke zajednice Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka zajednički sa Hrvatskom gospodarskom komorom Županijskom komorom Osijek. Na svom štandu Županija na čelu sa županom dr. sc. Vladimirom Šišljagićem i Grad na čelu sa osječkim gradonačelnikom Krešimirom Bubalom predstavljaju sveukupnu turističku ponudu sa naglaskom na vinske ceste i županijski projekt Wine tour. Uz to svim posjetiteljima u naredna četiri dana trajanja sajma predstavit će se i osječke tvrtke – Saponia, Osječka pivovara, Kandit, Karolina, Šećerana i Tvornica ulja Čepin.   

Sajam je ujedno bio i prilika za sastanak župana Šišljagića sa delegacijom Hercegovačko-neretvanske županije na čelu sa predsjednikom Vlade Denisom Lasićem. Suradnja ovih županija ogleda se kroz razmjenu znanja i iskustava u privlačenju sredstava iz EU fondova u čemu je osobito uspješna Osječko-baranjska županija i kroz povezivanje gospodarskih subjekta. Također se razgovaralo o skorašnjem ulasku Hrvatske u EU kao i promjeni carinskog sustava kojim će se ukinuti slobodna trgovina sa zemljama CEFTE, na što župan Šišljagić već duže upozorava, te je još jednom istaknuo zahtjev prema nadležnim ministarstvima i Vladi RH da se zaštite domaće tvrtke i njihov izvoz u susjedne zemlje nakon 1. srpnja ove godine. 

Župan Šišljagić i gradonačelnik Krešimir Bubalo na sajmu se se susreli sa brojnim bosansko-hercegovačkim i drugim gospodarstvenicima iz regije, a u prolazu do štanda OBŽ naišao je i sam premijer Zoran Milanović koji se srdačno pozdravio sa domaćinima. Posebno je srdačno bilo na štandu Mepas grupe koja u svom vlasništvu ima jedne od najuspješnijih osječkih tvrtki - Kandit i Saponiu. Sa vlasnikom Mirom Grbešićem župan Šišljagić i gradonačelnik Bubalo razgovarali su o aktualnoj 20 milijuna eura vrijednoj investiciji u nove pogone tvornice Kandit kao i o budućim planovima ulaganja u osječko-baranjsko gospodarstvo.