Osječko-baranjska

DOM ZDRAVLJA OSIJEK

Otvoren Županijski centar za palijativnu skrb

U Domu zdravlja Osijek otvoren je Županijski koordinacijski centar za palijativnu skrb Osječko-baranjske županije. Prvi je to koordinacijski centar u Hrvatskoj, a koji za cilj ima dodatno poboljšati skrb neizlječivo bolesnih, te pomoći njihovim obiteljima.

Dom zdravlja Osijek   FOTO:Marko Mrkonjić/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Osnivanjem Županijskog koordinacijskog centra za palijativnu skrb definirat će se tko pruža palijativnu skrb i kome. Također, doći će se i do broja bolesnika kojima je palijativna skrb potrebna, a koji je još uvijek nepoznat, kazala je na otvorenju doktorica Branka Kandić-Splavski. Osamdeset posto pacijenata kaže, ne želi umrijeti u institucijama nego u svojoj kući, za što im dakako potrebna odgovarajuća skrb. 

"Ako mu pružimo tu skrb u svom domu onda će on kraj života dočekati kvalitetnije, a njegova obitelj zapravo oslonjena na institucije društva da ne prolazi kroz to sama kao što je to najčešće i najtužniji slučaj i onda tek kad se sve to dogodi svi su jako uznemireni i tužni i pitaju se kako sad, ne znaju na koja vrata pokucati i kome se obratiti. Znači ova polaznišna točka kucanja na vrata treba biti ovdje, uputiti ih kome se javiti, znači koordinacija između tih tijela da se zna tko koju uslugu pruža", kaže Kandić-Splavski. 

Iako zdravstvo nije u nadležnosti Gradske uprave ona je često partner u puno projekata.

"Grad Osijek kao metropola Slavonije i Baranje dosta radi na prevenciji, ali sigurno da je palijativa itekako važna, važna nam je upravo organizacija, važan nam je pristup svakog bolesnika, ali isto tako i obitelji koja se nalazi u teškoj situaciji smatram da kroz ovakav centar da ćemo puno pomoći", rekao je osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo.

Osiguravnje palijativne skrbi trebalo bi se konačno i zakonski regulirati u Hrvatskoj, a slijedom toga i osigurati financiranje, naglasio je župan Vladimir Šišljagić.

"Jer to je zaista potreba koju je Osječko-baranjska županija isticala puno puta, pokušali su riješiti stacionarno zbrinjavanje pacijenata kojima je palijacija potrebna u županijskoj bolnici Našice nažalost još uvijek dosada nismo našli razumijevanja, ja se nadam da su naši argumenti, vjerujem da su jaki i da će ministarstvo popustiti i konačno naći stacionarni odjel i za takve pacijente koji ovdje u našoj županiji za tim imaju potrebu", naglasio je župan Šišljagić.

U osječkom Domu zdravlja danas je predstavljen i projekt financiran od strane Europske unije, koji je također vezan uz palijativnu skrb sa ciljem razmjene znanja i iskustva.

"Prvi smo u RH koji imamo prekogranični projekt suradnje u palijativnoj skrbi sa Domom zdravlja Novi Sad. Projekt je vrijednosti 120 tisuća eura. Drugi već imamo u pripremi samo čekamo da nam jave kad će biti potpisivanje ugovora", rekao je ravnatelj osječkog Doma Zdravlja Miroslav Sikora.

Sikora dodaje i da se razmišlja o otvaranju hospicija. "Zahvaljujući dobrom timu, volonterima i pomoći Grada i Županije Osijek i dalje u palijativnoj skrbi ostvaruje najbolje rezultate", zaključio je Sikora.