Osječko-baranjska

OSIJEK

Svečana sjednica Udruge antifašističkih boraca

Povodom obilježavanja šezdeset i osme obljetnice oslobođenja Osijeka od fašista, Udruga antifašističkih boraca održala je svečanu sjednicu. Uz dodjelu priznanja i zahvalnica sudionicima Narodne oslobodilačke borbe, udruga je najavila i obilježavanje 15. godišnjice svojeg osnutka.

Perivoj kralja Tomislava u Osijeku   FOTO:Davor Javorović/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Od stotinu i petnaest članova udruge, njih trideset i sedmero sudjelovalo je u NOB-u, a svoja su iskustva podijelili sa sudionicima sjednice. Kako je istaknuto, ne bave se ideologijom, bez obzira na to koje je vrste, već osnovnim ljudskim i europskim vrijednostima koje su stečevina antifašizma. U tom tonu obilježit će i dan oslobođenja Osijeka. 

"Mi obilježavamo sa sloganom „Za slobodu, za Europu“, za ulazak u Europu jer zaista je ovo značajan datum u povijesti grada Osijeka, veoma značajan datum iako to nije neka velika i duboka prošlost, ali ja kao historičar znam da, kad je god Osijek bio u prilici da ga presjecaju putevi od zapada prema istoku, od sjevera prema jugu i obrnuto, da je to bio otvoren grad i da je imao svoju perspektivu.", kaže predsjednik Udruge Pero Matić

Dan oslobođenja Osijeka obilježit će se, kao i svake godine, 14. travnja polaganjem vijenaca na spomen-kosturnici u Perivoju kralja Tomislava.