Svijet

U IŠČEKIVANJU

Trakavica oko imena države Makedonije se nastavlja

Makedonija očekuje ključno izvješće Europske komisije koja bi trebala potvrditi da je zemlja spremna za početak pristupnih pregovora. U međuvremenu, posrednik UN-a je podnio novi prijedlog za ime koje će biti prihvatljivo za Grčku.

Makedonska zastava   FOTO:integral-zagreb.hr
Piše: Republika.eu

Najnoviji prijedlog UN-ovog pregovarača Matthew Nimetz-a je da zemlja da se zove Gornja Republika Makedonija – ''the Upper Republic of Macedonia", izvijestili su mediji.

Grci smatraju da je službeni naziv Republika Makedonija otvoreni izazov grčke regije Makedonije. Grčki veto preko pitanja imena spriječio je Makedoniju da se pridruži NATO-u 2008, te početak pristupnih pregovora, iako je zemlja ostvarila status kandidata u 2005.

Također, Makedonija će morati usvojiti amandman u svoj Ustav koji bi glasio: Od dana kada Republika Makedonija uđe u EU, međunarodni naziv zemlje će biti Gornja Republika Makedonija i koristit će se u svim jezicima - osim u službenim jezicima u zemlji.

Grčka nije reagirala na novi prijedlog. Prema nekim izvješćima, Atena bi zemljopisnu odrednicu "Gornji" stavila prije riječi "Makedonija", odnosno naziv države bi bio "Republika Gornja Makedonija".

No, Makedonija i dalje ima rizik da će Bugarska uložiti veto na otvaranje pristupnih pregovora EU s Makedonijom. U studenom prošle godine, bugarski predsjednik Rossen Plevneliev je izjavio da njegova zemlja ne može odobriti početak pregovora Skopju koje sustavno provodi "ideologiju mržnje prema Bugarskoj".

Najupečatljiviji primjer reakcije na Bugarsku je film "Treće poluvrijeme" koji opisuje Bugare kao fašiste unatoč tome da je Bugarska odbila nacističke naloge za deportaciju 48.000 Židova u zemlji u koncentracione logore.

Održano je četiri kruga razgovora između Sofije i Skopja u nastojanju da se dogovore o nizu mjera za poboljšanje odnosa između dviju zemalja. Prema informacijama dobivenim od strane bugarskog nacionalnog radija, Bugarska nije zadovoljna s rezultatima.