Brodsko-posavska

SLAVONSKI BROD

Ministar Zmajlović zabrinut za stanje kvalitete zraka

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izrazio je zabrinutost zbog kvalitete zraka u Slavonskom Brodu. Naime, u posljednjih četrnaest dana, prekoračene su koncentracije za lebdeće čestice, benzen, sumporovodik i ozon.

Ilustracija   FOTO:Ivica Galović/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Maksimalne satne koncentracije lebdećih čestica u posljednjih četrnaest dana samo tri dana nisu prekoračene. Maksimalne satne koncentracije benzena prekoračene su tijekom šest dana, a tijekom dva dana zabilježene su satne koncentracije sumporovodika koje su prekoračivale satnu dozvoljenu koncentraciju i do dva i pol puta. Tijekom tri od četrnaest dana prekoračena je dozvoljena satna koncentracija ozona. Bez obzira što se dio tih prekoračenja može objasniti vremenskim promjena i atmosferskim utjecajima, takvo stanje nije prihvatljivo ni kratkoročno a osobito ne dugoročno", priopćili su iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode u kojem se dodaje da će ministar Zmajlović će kontaktirati resornog ministra u BiH te zatražiti i očitovanje Rafinerije Brod o cijeloj situaciji.

Ministar Zmajlović je nezadovoljan zbog činjenice da se još nisu postavile mjerne postaje ni u Bosanskom ni u Slavonskom Brodu, ali i zbog pomicanja potpisivanja Sporazuma između Vlade RH i Vijeća ministara BiH o suradnji u području zaštite okoliša i održivog razvoja koji je po zadnjim informacijama predviđen za lipanj ove godine.

"Pomaci su jedva vidljivi i prespori i meni kao Ministru zaštite okoliša i prirode neprihvatljivo je da od sastanka do sastanka, bilo na ministarskoj razini, bilo na razini radne grupe za rješavanje onečišćenja prođu mjeseci. U pitanju je zdravlje građana i nitko od nas ne može biti siguran kako utječe svaki novi mjesec u kojem nema pomaka na bolje. Republika Hrvatska dužna je zaštiti svoje građane a BiH, bez obzira na status u odnosu na EU i standarde zaštite okoliša koje primjenjuje, dužna je poštovati međunarodne propise i odgovorno se odnositi prema građanima susjedne države. Na tome ću inzistirati a rješavanje problema onečišćenog zraka u Slavonskom Brodu ostaje prioritet broj jedan mog ministarstva dok se trajno ne riješi", ističe Zmajlović.