EU

ULAZAK U EU

Hrvatska na prvom mjestu prema Natura 2000

U Europsku uniju, zajednicu država s najvećim omjerom zaštićene prirode na svijetu, prostorno malena Hrvatska unosi po površini ekološke mreže Natura 2000 postotno najveću površinu u EU.

Plitvice   FOTO:Davor Puklavec/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Zaklada

U Hrvatskoj su ukupno zaštićena 435 područja s oko 8,5 % njezina ukupnog područja, od čega oko polovicu zauzima 11 parkova prirode, podaci su Državnog zavoda za zaštitu prirode. Zaštićena područja čine još dva stroga rezervata, osam nacionalnih parkova, 79 posebnih rezervata, dva regionalna parka, zatim spomenici prirode, značajni krajobrazi, park-šume i spomenici parkovne arhitekture.

Oko četvrtine Europske unije zaštićeno je ekološkom mrežom Natura 2000, za koju je u Hrvatskoj predloženo 37 posto teritorija, što je najviše u EU.

Natura 2000 je temeljni program kojim EU pokušava zaustaviti dramatično uništavanje biološke raznolikosti, stručnjaci kažu, najveće u povijesti planeta Zemlje. Izumiranje prijeti za više od 700 vrsta u Europi, većinom ptica i sisavaca.

Na prostoru Hrvatske prisutne su četiri od ukupno devet mogućih europskih biogeografskih regija: mediteranska, kontinentalna, alpska i panonska. 

Broj poznatih vrsta u Hrvatskoj iznosi oko 38.000 dok je pretpostavljeni broj, smatra se, možda veći od sto tisuća. To je izuzetno visok broj za zemlju relativno male površine. Među njima je čak 2235 ugroženih biljnih i životinjskih vrsta i podvrsta

U EU unosimo blago koje treba zaštiti i znati cijeniti zbog generacija koje tek dolaze.

 Izvor: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva