Gospodarstvo

PORUKE OPTIMIZMA

Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu

Poruke optimizma temeljene na sramežljivim podacima da se u hrvatskom gospodarstvu ipak događa nešto pozitivno, odaslane su sa Nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu, drugu godinu za redom upriličenog u međimurskim toplicama Sveti Martin.

Ilustracija - Gordan Maras   FOTO:Anto Magzan/PIXSELL
Piše: Media Servis

Slabašni rast industrijske proizvodnje u prvom ovogodišnjem kvartalu i skorašnji ulazak u Europsku uniju od čijih su izdašnih fondova profitirale sve nove članice, potpredsjedniku Vlade za gospodarstvo Branku Grčiću dovoljan su razlog za optimizam.

U idućih nekoliko godina očekuje ulaganja europskog novca u vodoopskrbne sustave i gradnju odnosno obnovu željezničkih koridora.

"To je sedam do osam milijardi eura direktno u infrastrukturu, što sigurno predstavlja jednu novu šansu i novu priliku za obnovu građevinskog industrijskog sektora u ovoj zemlji, zato sam ja optimist. Dakle, nisam optimist bez pokrića, ali isto tako jasno kažem, neće se dogoditi sutra", istaknuo je Grčić.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras nadu polaže u privatni sektor. U idućih šest godina njegovo ministarstvo planira privući dvije milijarde eura europskih poticaja za male i srednje poduzetnike.

"Zato vas pozivam sve da se uključite zajedno s Vladom u te projekte, da zajedno napravimo posao koji će Hrvatskoj donijeti puno toga dobroga, koji će zaposliti ljude", kazao je Maras.

Predsjednik Ivo Josipović smatra da treba graditi kulturu uspjeha i nada se najboljem.

"Volio bih da se ostvare ovi svi lijepi planovi o kojima je bilo riječi. I nadam se da ova ambiciozna slika u kojoj je naše Ministarstvo gospodarstvo prekrilo cijeli svijet, jednog dana hoće i može postati realnost", rekao je Josipović.

Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu nastavljeno je propitivanjem ministara o konkretnim projektima, pokazateljima i zakonodavnom okviru.