Društvo

KOMEMORACIJA BEZ POKROVITELJSTVA SABORA

'Bleiburg je mjesto najvećeg stradanja u povijesti hrvatskog naroda'

U Bleiburgu je održana komemoracija za sve žrtve bleiburške tragedije i Križnog puta. Događaj je i ove godine prošao bez saborskog pokroviteljstva, ali i bez pola milijuna kuna proračunskog novca, što se nije propustilo predbaciti vladajućima.

11.05.2013., Bleiburg, Austrija   FOTO:Tomislav Miletić/PIXSELL
Piše: Media Servis

Pokroviteljstvo ovogodišnjeg obilježavanja bleiburške tragedije preuzelo je desetak županija, gradova i općina iz Hrvatske i BiH, te hrvatskih iseljeničkih zajednica. Prvi se okupljenima obratio virovitičko podravski župan Tomislav Tolušić, žalostan, kaže, što se 68 godina poslije tragedije, ona pokušava minorizirati i sakriti. Gadno se vara onaj tko misli da je ideološka mašinerija koja je žarila i palila punih 50 godina napokon utihnula, poručio je Tolušić.

"Ideološki sinovi onih istih zločinaca koji su krivi za Bleiburg i Križni put, ponovno pokušavaju prekrojiti povijest, sakriti svoje zločine, ismijati ih, otjerati ih u zaborav, okaljati žrtve. To ne čine samo s Bleiburgom, već i s Domovinskim ratom. Ista ekipa, isti potpis. Prije su to radili silom, strahom i oružjem, a danas imaju puno prefidnije metode", istaknuo je Tolušić.

Bleiburg je mjesto najvećeg stradanja u povijesti hrvatskog naroda, rekao je u propovijedi nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić, ističući ideologiju kao najveće zlo.

"Molitva i pijetet za žrtve bleiburške tragedije istodobno nas podsjeća i stavlja u vjernički i ljudski odnos sa svim žrtvama rata i dugog križnog puta, nastradalih od ljudske zloće u raznim ideološkim uniformama - od Bleiburga, Jasenovca do Vukovara i Škabrnje", kazao je Barišić.

Mnoga pitanja i dalje su otvorena, istaknuo je potpredsjednik pokrajinskog parlamenta u Klagenfurtu, Josef Lobnig, najavivši osnivanje tima za istraživanje ratnih zločina na području Austrije za vrijeme Drugog svjetskog rata.

"Želimo da Austrija u suradnji s Hrvatskom i Slovenijom uspostavi prekogranični istraživački projekt za proučavanje pogubljenja od strane partizana na austrijskom teritoriju. Projekt bi se odnosio i na ekshumaciju žrtava iz poznatih masovnih grobnica na području ovih triju država", rekao je Lobnig.

Na bleiburškom polju okupile su se tisuće hodočasnika, no u usporedbi s prijašnjim godinama, bilo ih je znatno manje. Komemoracija je prošla u mirnom ozračju, bez neprihvatljivih simbola.