Lokalni izbori

LOKALNI IZBORI

Manjine na lokalnim izborima biraju svoje zastupnike

Na predstojećim izborima prvi će put i manjine izravno birati zamjenika načelnika, gradonačelnika i župana.

Ilustracija   FOTO:Danijel Berković/PIXSELL
Piše: Media Servis

Prema novom Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi te postojećem Ustavnom zakonu o pravima manjina - manjina s više od 15 posto stanovnika u gradovima i općinama ima pravo na zamjenika gradonačelnika i načelnika, a u županiji s više od pet posto stanovništva - zamjenika župana.

U Vukovaru, gradu s gotovo 28 tisuća stanovnika, od čega je 35 posto srpske nacionalne manjine: četiri su čelna čovjeka - gradonačlenik i tri zamjenika, jedan od njih iz redova manjina.

"U ove četiri godine funkcioniranja lokalnih dužnosnika - gradonačelnika i tri zamjenika, pokazalo se da se jednom pravilnom raspodjelom posla mogu postići dobri rezultati. Stručna osoba koja to može raditi i koja se educira može donijeti veliku korist", kaže gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, koji je i do sada imao tri zamjenika, a prema novom Zakonu i sukladno rezultatima zadnjeg popisa stanovništa budući bi šef grada mogao imati i njih četiri.

Uteg je to za mali gradski proračun, zbog čega se, kao dopredsjednik Udruge gradova, novom zakonu Sabo protivio. Danas kaže - zakon se mora poštovati.

"Mogu reći da su brojni prijedlozi koje smo predlagali prihvaćeni u okviru novog Zakona. U jednom kompromisnom rješenju prihvatili smo da ovakav zakon ide", dodaje Sabo.

Novim je Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi propisano kako gradonačelnici gradova koji imaju iznad deset tisuća stanovnika, mogu imati dva zamjenika i jednog manjinskog, pod uvjetom da je u gradu više od 15 posto manjinskog stanovništva. Manjine po županijama moraju imati više od pet posto stanovništva da bi dobile zamjenika, pa će tako tri dožupana sjediti u čak devet županija, objašnjava predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer.

"Kako naši podaci govore, velik je interes. Pripadnici manjina su se javili DIP-u s listama i kandidaturama i da se njima u Ustavnom zakonu i ovom novom Zakonu garantiraju mjesta u svim predstavničkim tijelima", kaže Tolnauer.

Oni će biti potpuno ravnopravni, neće imati dodatnih ni posebnih prava jer za sve vrijede ista pravila, dodaje Tolnauer. Sustav je jasno definiran - manjine imaju pravo na kandidaturu i izbor.

"Tim putem pripadnici manjina sudjeluju u javnom i političkom životu, artikuliraju svoje interese i to ne samo u smislu vlasti, već rješavanja pitanja na tim područjima koja se ne tiču samo nacionalnih manjina već svih koji žive tamo", poručuje.

Manjinski zamjenici župana, gradonačelnika i načelnika, njih ukupno 75, birat će se u 73 županije, grada i općine. Tako će, primjerice, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, po jednog zastupnika birati predstavnici češke i srpske nacionalne manjine, dok će u baranjskoj općini Kneževi Vinogradi, gdje su Mađari većinsko stanovništvo, po jednog zamjenika načelnika birati Hrvati i Srbi.

"Šibensko - kninska će imati iz redova srpske manjine, kao i Požeško - slavonska, Vukovarsko - srijemska, Osječko - baranjska, Primorsko - goranska, Karlovačka, Sisačko - moslavačka. Istarska će imati iz talijanske manjine", kaže ministar uprave, Arsen Bauk.

Iz Ministarstva uprave već su ranije komentirali kritike da se radi o nepotrebnom gomilanju administracije i dužnosnika.

"Ako manjina ima pravo na predstavnika, neka ga sama izabere, kao što to rade sa zastupnicima za Hrvatski sabor", poručuje Bauk.