Osječko-baranjska

VODOVOD OSIJEK

HDZ obmanjuje građane, a odgovoran je za milijunske dubioze Vodovoda!

Uprava tvrtke Vodovod-Osijek d.o.o., a povodom peticije za smanjenje cijene vode koju je danas, 13. svibnja 2013. godine, podnio osječki HDZ-e,izdala je slijedeće priopćenje:

Piše: Vodovod Osijek

"Osječki HDZ-e se očito koristi Goebbelsovim metodama. Drže da 100 puta ponovljena laž postaje istina, a ne pitaju se za posljedice koje će laži izazvati. Već duže vrijeme pokušavaju obmanuti građane Osijeka pričama kako plaćaju najskuplju vodu u Hrvatskoj, što nije točno. To je laž. Rang lista cijena vodnih usluga od 88 isporučitelja vodnih usluga u Hrvatskoj je javni podatak, dostupan na web stranicama, no njih to ne zanima..

Dakle, po cijeni vode za domaćinstva Osijek je na 36. mjestu u Hrvatskoj, po cijeni za industriju na 59. mjestu, a po fiksnom dijelu na 16. mjestu.

Sličnim politikantskim obmanama ti politički avanturisti već su pokušavali destabilizirati poslovanje gradskih tvrtki i gradske uprave. Uostalom, upravo je iz redova HDZ-a inicirana peticija za smanjenje cijene vode te pritužba protiv Vodovod-Osijeka d.o.o. kojima je došlo do „pokretanja postupka utvrđivanja zlouporabe vladajućeg položaja“ pred Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja, koja je 26. travnja 2013. godine odbacila tu „inicijativu“. Prenosimo zaključak:

„Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja smatra kako je Vodovod-Osijek, prema cijenama vodne usluge vodoopskrbe i odvodnje,  među srednje rangiranim isporučiteljima vodnih usluga na području Republike Hrvatske
, s obzirom na troškove koje pokriva cijena vodnih usluga sukladno odredbama ZOV-a i Uredbe, te nije osnovan navod predmetne inicijative kako Vodovod-Osijek sve gubitke iz tržišnog poslovanja prebacuje na potrošače vode, na način da previsokim cijenama vode sanira nastale gubitke tržišnog poslovanja. Nadalje, po ocijeni Vijeća, Vodovod-Osijek u obavljanju tržišnih djelatnosti nije koristio predatorske cijene…“.

Unatoč tomu Kramarići, Vidovići, Lijići i njima slični u javnost i dalje plasiraju laži. Pitamo se zašto i po koju cijenu to čine. Odgovor je već poznat. Podsjećamo da je 2009. godine bivša gradska uprava neposredno prije gubitka lokalnih izbora smijenila Ljubomira Novoselića i na mjesto direktora imenovala Željka Lijića. Do tog je trenutka Vodovod-Osijek d.o.o. dobro radio,  no brzopotezno imenovani Željko Lijić za četiri mjeseca je od zdrave tvrtke napravio gubitaša, i to 19 milijuna kuna, što je do kraja godine povećano na 42 milijuna kuna. U isto vrijeme otpisivao je potraživanja tvrtke i Grada u ogromnim iznosima, pa je pričinjena šteta u iznosu više od 50 milijuna kuna, o čemu se vodi kazneni postupak protiv Željka Lijića.

Što se tiče optužbi o otpremnini koja je 2009. godine isplaćena direktoru Vodovod-Osijeka d.o.o. Ljubomiru Novoseliću kojeg je bivša gradska vlast smijenila samo četiri mjeseca prije lokalnih izbora, i to unatoč činjenici da je tvrtka dobro poslovala, dajemo slijedeći odgovor. Otpremnina je isplaćena u skladu s odredbama ugovora o radu, potpisao ju je Željko Lijić. Najveći dio tog iznosa Lj. Novoselić je proslijedio u humanitarne svrhe, međutim to nije koristio za svoju promidžbu niti to namjerava učiniti."