Gospodarstvo

POTICANA STANOGRADNJA

Predstavljen projekt POS plus stanova

U Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja predstavljen je projekt POS plus. 50 milijuna proračunskih kuna je osigurano, a u Ministarstvu očekuju prodaju 800 do 900 stanova za početak.

POS stanogradnja   FOTO:Dusko Marusic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Media Servis

Zahtjev za zajam javnih sredstava mogu podnijeti sve fizičke osobe. Novoizgrađeni stan se kupuje izravno od investitora, izvođača ili od pravne osobe u sustavu PDV-a.

Najviša cijena stana je 1.400 eura po metru četvornom.

"Model POS plusa limitiramo s dvije činjenice. Jedna je da u model POS plus mogu ući samo državljani Republike Hrvatske, on nije limitiran ni prvom, niti trećom nekretninom, niti ičime sličnim. Limitiran je iznosom po kvadratnom metru. Dakle, u model POS plus mogu doći stanovi čija je maksimalna cijena 1.400 eura po kvadratnom metru", naglasila je ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš.

Zahtjev se podnosi putem banaka koje surađuju s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama. Takvih je deset, a tu su i tri stambene štedionice.

Ciljevi su jasni, odmrznuti tržište na kojem je 20.000 neprodanih stanova, pomoći investitorima, građanima omogućiti povoljnije stanove, a proračunu osigurati sredstva pitem PDV-a.

U odnosu na klasičan kredit, na primjeru stana od 60 metara kvadratnih, mjesečno se štedi 132 eura, a na rok od 31 godine, gotovo 50.000 eura. Kupac mora uložiti 15 posto vlastitih sredstava.

"Stan od 60 kvadrata, iznos od 1.400 eura. Ukupna cijena stana je 84.000 eura. Vlastita sredstva, odnosno učešće je 12.600 eura. Kada bi taj kupac ušao po tom modelu u posao s bankom, onda bi na kraju otplatio 172.000 eura. U modelu POS plus na kraju otplati nešto više od 123.000 eura", ističe Mrak Taritaš.

Što se Ministarstva tiče, projekt je spreman, a kupci već od sutra mogu u potragu za POS plus stanovima.