Gospodarstvo

GOSPODARSTVO

Poljaci žele Croatia osiguranje

Poljska osiguravateljska kompanija PZU zainteresirana je za kupnju Croatia osiguranja. Namjeru je obznanio predsjednik Uprave Andrzej Klesyk koji je u Zagreb stigao kao dio gospodarskog izaslanstva u pratnji poljskog predsjednika Bronislawa Komorowskog.

Poljski predsjednik u posjeti Hrvatskoj   FOTO:Željko Lukunić/PIXSELL
Piše: Media Servis

Prije mjesec dana Vlada je obzanila da namjerava prodati do 50 posto vlasničkog udjela u Croatia osiguranju u kojoj država ima preko 82 posto temeljnog kapitala te zadržati 25 posto plus jednu dionicu kako bi mogla sudjelovati u donošenju strateških odluka.

Na Croatia osiguranje oko je bacio PZU, najveći poljski osiguravatelj, koji je prošlu godinu završio sa 778 milijuna eura neto dobiti. Koliko su spremni ponuditi za sada ne otkrivaju.

"Definitivno smo zainteresirani za ulaganje u Croatia osiguranje, čak i ako ponuđeni udio bude manji od 51 posto, a naravno dugoročno smo zainteresirani za većinski udio", rekao je predsjednik Uprave PZU-a Andrzej Klesyk i naglasio kako žele da hrvatska država zadrži visoki udio vlasništva u Croatia osiguranju, s obzirom da i poljska država u njihovoj kompaniji ima 35 posto vlasništva.

"U potpunosti razumijemo koliko je važno surađivati s Vladom i osigurati da institucije poput PZU-a i Croatia osiguranja budu odgovorne za očuvanje stabilnosti financijskog sektora", kazao je Klesyk.

Poljska država je sa 35 posto udjela najveći pojedinačni dioničar u PZU, no predsjednik Nadzornog odbora Waldemar Maj tvrdi da strategija razvoja i širenja kompanije nije politička odluka, iako je politika poljske Vlade da potiče razvoj tvrtki poput PZU-a i podrži njihovu ekspanziju.

"Ovdje smo s poljskim predsjednikom, želimo stvoriti neke veze i nadamo se da će nas predsjednik u tome podržati", istaknuo je Maj.

Poljskog predsjednika Bronislawa Komorowskog na Pantovčaku je ugostio hrvatski kolega Ivo Josipović i poželio dobrodošlicu poljskim tvrtkama.

"Poljski kapital je dobrodošao i nadam se da će na svim tenderima na kojima se pojavi biti uspješan", poručio je Josipović.

Priliku za ostvarivanje konkretne suradnje poljske ali i hrvatske tvrtke imat će sutra na hrvatsko-poljskom gospodarskom forumu.